„Кибер агресията срещу Русия, както и санкционната атака се провалят“

„Кибер агресията срещу Русия, както и санкционната атака се провалят“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    22.05.2022
  • Share:

Руският президент Владимир Путин посочи на заседанието на Съвета за сигурност на Русия в петък, че киберагресията срещу Русия, както и атаката от санкции, са се провалили.


„Още днес можем да кажем, че киберагресията срещу нас, както и като цяло атаката на санкциите срещу Русия, се провалиха. Като цяло бяхме готови за тази атака и това е резултат от системната работа, която беше извършена. през последните години", каза държавният глава.


Според Путин ограниченията върху чуждестранните информационни технологии, програми и продукти се превърнаха в един от инструментите за санкционен натиск върху Русия. Той подчерта, че редица западни доставчици едностранно са спрели техническата поддръжка на оборудването си в Русия, има и случаи на ограничаване на работата или дори блокиране на програми след зачестяване на техните актуализации. Всичко това трябва да се има предвид, когато руски компании, власти и администрации използват вече инсталирани и въвеждат нови чужди информационни технологии и продукти.


Държавният глава посочи, че руските специалисти са сериозно ангажирани със защитата на информационната инфраструктура, осигуряването на стабилна работа и сигурността на мрежите и комуникационните канали.


„Те успяха да направят много, включващо създаването на свои уникални технологии. Самата работа в тази област получи ясни управленски и регулаторни контури, адекватни на предизвикателствата на времето. Бяха приети документи за стратегическо планиране, които идентифицираха основните заплахи и рискове в тази област и конкретни стъпки за неутрализирането им", добави Путин.

Станете почитател на Класа