Кремъл: Русия очевидно няма да доставя безплатно газ на никого

Кремъл: Русия очевидно няма да доставя безплатно газ на никого
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    22.05.2022
  • Share:

Русия няма да доставя газ на никого безплатно, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери, когато коментира изявление на финландската компания Gasum, че няма да изпълни изискването за плащане в рубли и очаква доставките на газ да бъдат преустановени през следващите дни.


"Ние нямаме информация за всички компании, с които Газпром има сключени договори, това не е наша власт. Разбира се, трябва да се свържем с Газпром за подробности. Но Русия очевидно няма да достави нищо безплатно на никого", каза той.


Финландската държавна газова компания Gasum заяви в изявление по-рано тази седмица, че не приема изискването на Gazprom Export да премине към плащания в рубли и следователно няма да извършва плащания в рубли съгласно предложеното споразумение за плащане от Gazprom Export. Финландската страна реши да отнесе споровете по договора за доставка на арбитраж, допълват от компанията.


Руският президент Владимир Путин нареди на 23 март неприятелските държави да плащат за руския газ в рубли, заявявайки, че „Москва ще откаже да приеме плащания по газови договори с тези държави в компрометирани валути, особено в долари и евро".

Станете почитател на Класа