«Прострелваме се в крака»: В Германия откриха виновника за конфликта в Украйна

«Прострелваме се в крака»: В Германия откриха виновника за конфликта в Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    22.05.2022
  • Share:

Jung Welt: САЩ и НАТО отприщиха конфликтd в Украйна, игнорирайки предложенията на Русия

 

"Прострелваме се в крака": В Германия откриха виновника за конфликта в Украйна

 

 

Украинската криза избухна, защото Вашингтон и НАТО пренебрегнаха интересите на Русия в областта на сигурността, заяви в интервю за Junge Welt Оскар Лафонтен, бивш председател на Социалдемократическата партия в Германия.

 

«От 20 години Москва говори за невъзможността на Украйна да се присъедини към Северноатлантическия алианс. Тя настоява, че на украинско-руската граница не могат да се поставят американски ракети», се казва в публикацията.

 

Политикът направи паралели между Украйна и Куба.

 

"Прострелваме се в крака": В Германия откриха виновника за конфликта в Украйна

 

 

«Аргументът, че всяка държава може сама да реши към кой съюз да се присъедини, е неверен. Всички знаят, че САЩ никога няма да позволят на Куба да влезе във военен съюз с Русия или да постави руски ракети на границата на САЩ с Мексико или Канада», отбеляза Лафонтен.

 

Бившият председател на СДПГ също се обяви срещу едностранните санкции срещу Русия, пояснявайки, че ограниченията правят германските компании по-малко конкурентоспособни.

 

„Прострелваме се в крака“, каза той.

 

Ла Фонтен завърши, критикувайки решението на Вашингтон да отпусне 40 милиарда долара на Киев, като отбеляза, че това само ще удължи кризата.

 

В края на 2021 г. Русия публикува проекти на договор със САЩ и споразумение с НАТО за гаранции за сигурност. Москва поиска от западните си партньори правни гаранции за отказ от по-нататъшно разширяване на НАТО на изток, от присъединяване към блока на Украйна и създаване на военни бази в постсъветските страни.

 

Предложенията съдържат и клауза за неразполагане на ударни оръжия на НАТО близо до границите на Русия и изтегляне на силите на алианса в Източна Европа до позициите от 1997 г.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа