Фиона Хил: „Путин трябваше да продължава да обяснява нещата на Тръмп“

Фиона Хил: „Путин трябваше да продължава да обяснява нещата на Тръмп“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    21.05.2022
  • Share:

Бившият сътрудник на Белия дом Фиона Хил каза: „Владимир Путин трябваше да продължава да обяснява нещата на Доналд Тръмп, когато беше президент на САЩ, Путин не обича да прави това", каза Хил пред Чикагския съвет по глобални въпроси.


„Можете да видите, че той много пъти се е разочаровал от президента Тръмп. Въпреки че обича да върти своя собствена версия на събитията, той иска да има предвидимост в човека, с когото се занимава."


При Тръмп Хил беше старши директор по европейските и руските въпроси в Съвета за национална сигурност. Сега тя е старши сътрудник в Brookings Institution във Вашингтон.


На събитието в Чикаго Хил каза „Путин мислеше, че някой като Байдън, който е трансатлантист, който знае всичко за НАТО, който всъщност знае къде се намира Украйна и всъщност знае нещо за историята и е много потънал в международни дела, би бил точният човек, с когото да се ангажираш, за разлика от някой, на когото трябва да обясняваш всичко през цялото време, честно. Руският президент може би все още чака да поискаме мир, да преговаряме за Украйна", каза Хил.


Видя се, че Тръмп е твърде близък с Путин. Това включваше срещата на върха в Хелзинки през юли 2018 г., когато двамата лидери се срещнаха сами, само с преводачи, а Тръмп каза, че относно намесата в изборите вярва на Путин отколкото на собствените си разузнавателни служби.


По отношение на възгледа на Путин за Тръмп, през 2020 г. Хил каза пред Guardian: „Тръмп просто иска да седне с човека, който и да е той, и да създаде лична химия, а след това всички останали да изработят детайлите. Той искаше да се отнася с Путин по начина, по който се отнасяше към Си Дзинпин или Нетаняху. Искаше да може да вдигне телефона и да говори с тях. Путин не действа така. Руснаците са невероятно организирани. Те се възползват от всяка възможност, всяка уязвимост, всяка отворена врата, през която могат да преминат."

Станете почитател на Класа