IT-армията на Украйна застана зад атаката над руския аналог на YouTube - Rutube

IT-армията на Украйна застана зад атаката над руския аналог на YouTube - Rutube
  • Публикация: 
  • Дата:  
    11.05.2022
  • Сподели:

Уебсайтът не работи и услугата не може да бъде възстановена вече трети ден

 

 

На 9 май „IT-армията на Украйна“ атакува редица ресурси на Русия, включително видеохостинг сайта, наподобяващ YouTube - Rutube. След евентуална забрана на YouTube в Русия, той може да се превърне в основната платформа за видео блогъри. Всички телевизионни канали, които бяха забранени в YouTube, вече започнаха излъчване в него.

 

През по-голямата част от деня услугата остана неактивна, показвайки съобщението "че сайтът е в процес на обновяване", а вечерта администрацията обяви, че това е най-голямата атака в историята на услугата.

 

IT армията на Украйна″: хиляди участват в кибервойната срещу Русия | Новини  и анализи от Европа | DW | 26.03.2022

 

На 10 май в официалния канал на Rutube в Telegram се появи пост на украински език, в който те се обърнаха към министъра на цифровата трансформация на Украйна Михаил Федоров, намеквайки че той е отговорен за положението. В публикацията екипът на услугата твърди, че ще възстанови сайта в най-кратки срокове.

 

 

Изданието Village, позовавайки се на свои източници в Rutube, твърди, че "кодът е напълно премахнат от сайта" и услугата не може да бъде възстановена. Според екипа на видеохостинга съдържанието не е било повредено от атаката. Източникът допълва, че хакерската атака е могла да се осъществи единствено поради изтичане на пароли за достъп до сайта.  Самата Rutube обаче определи тази информация като невярна.

 

 

 

Станете почитател на Класа