Медведев предупреди за плановете Швеция и Финландия да се присъединят към НАТО

Медведев предупреди за плановете Швеция и Финландия да се присъединят към НАТО
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    16.04.2022
  • Share:

Русия ще засили сигурността по западните си граници, ако Швеция и Финландия се присъединят към НАТО и повече няма да се говори за безядрена Балтика, написа заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев в своя канал в Телеграм.


„Много скоро, точно до това лято, светът ще стане още по-безопасен. Ако Швеция и Финландия се присъединят към НАТО, дължината на сухопътната граница на алианса с Русия ще се увеличи повече от два пъти. Естествено ще е необходимо тези граници да бъдат укрепени", отбеляза той.


Медведев обясни, че ще е необходимо да се засили групата на сухопътните войски и системата за противовъздушна отбрана и да се разположат значителни военноморски сили във Финския залив. „Ако това е така, вече не може да се говори за неядрения статут на Балтийско море – трябва да се възстанови балансът. До днес Русия не е предприела подобни мерки, нито ще го направи. Ако бъдем принудени, тогава забележете - не ние сме предложили това", каза той.


Той отбеляза „В момента Швеция и Финландия обсъждат възможността за присъединяване към алианса със свирепа сериозност. Въпреки това, самото НАТО е готово буквално да ги въведе възможно най-бързо и с най-малко бюрократични процедури".


„САЩ излъчват своето „Добре дошли!" на представителите на Северна Европа по всякакъв възможен начин - „Просто почукайте смирено – и ние ще ви пуснем". И какво означава това? Това означава, че Русия ще има повече официални противници. Ясно е, че Москва ще трябва да реагира на това без емоции и с хладна глава. Броят на страните в НАТО - тридесет или тридесет и две - като цяло не е много важен за нас. Две повече, две по-малко, с тяхното значение и население няма голяма разлика", посочи той.


Заместник-председателят на Съвета за сигурност отбеляза, че общественото мнение в Швеция и Финландия по въпроса за необходимостта от присъединяване към НАТО на практика е разделено по средата и това е след максималните усилия на домораслите адвокати на присъединяването.


„Никой в здравия си ум не иска по-високи цени и данъци, нарастващо напрежение по границите, „Искандери", хиперзвукови оръжия или кораби с ядрени оръжия на един хвърлей камък от къщата им. Да се надяваме, че здравият разум на нашите съседи в крайна сметка надделее. Но ако не, тогава , както се казва, "те го започнаха", заключи Медведев.

Станете почитател на Класа