Крайцерът "Москва" потънал след предполагаем украински ракетен удар

Крайцерът "Москва" потънал след предполагаем украински ракетен удар
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    16.04.2022
  • Share:

„Руският водещ ракетен крайцер "Москва" потъна, докато беше теглен към пристанище след експлозия", съобщи руското министерство на отбраната. Това става, след като Украйна в сряда заяви, че нейните военни са ударили Москва с противокорабни крилати ракети "Нептун", докато същевременно разсейвали екипажа му с дрон. Крайцерът започнал да потъва и екипажът от 500 души бил принуден да напусне кораба.


Първоначално руското министерство на отбраната отрече съобщенията, че е потънал, и заяви, че пожарите са потушени. Казваше се, че четирите руски кораба, които са отишли да спасяват "Москва", са били възпрепятствани от лошото време и взривяване на боеприпаси на борда.


Късно в четвъртък министерството даде изявление: „Крайцерът „Москва" загуби своята стабилност, когато беше теглен към пристанището поради повредата на корпуса на кораба, която получи по време на пожара от детонацията на боеприпаси. При бурни морски условия корабът потъва."


Твърдението, че лошото време е фактор за потъването, беше поставено под съмнение от наблюдателите. Марк Хертлинг, бившият командващ генерал на армията на Съединените щати в Европа, каза пред CNN: „Докато теглеха този кораб, този много ранен кораб, към Севастопол, те твърдят, че буря го е потопила. Гледайки прогнозата за времето за Севастопол днес, ветровете бяха около четири мили в час с температури 4 градуса и малко дъжд."


„Потъването на флагмана на Черноморския флот, не е просто значителна загуба, то е емблематично за руската военна кампания. „Москва" беше гордостта на нейния флот и най-престижният кораб, участвал във войната срещу Украйна", каза Майкъл Кофман, директор на изследователската програма и експерт по Русия във финансирания от правителството на САЩ Център. за военноморски анализи.


Потвърждението за потъването дойде, когато директорът на ЦРУ Уилям Бърнс предупреди, че Владимир Путин може да прибегне до използване на тактическо или ядрено оръжие с малка мощност в светлината на военните неуспехи на страната му.


По време на реч в Атланта Бърнс каза: „Като се има предвид потенциалното отчаяние на президента Путин и руското ръководство никой от нас не може да приеме леко заплахата, породена от потенциално прибягване до тактически ядрени оръжия или ядрени оръжия с малък добхват". Бърнс обаче каза, че САЩ не са видели „много практически доказателства за действителни разполагания, които биха предизвикали повече притеснения".

Станете почитател на Класа