Австралия в тревога след откриването на нов вариант на Covid - Omicron XE

Австралия в тревога след откриването на нов вариант на Covid - Omicron XE
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    16.04.2022
  • Share:

Здравните власти призоваха за повишено внимание, след появата на хибриден Omicron вариант на Covid-19 в Австралия. Рекомбинантният вариант, известен като XE, е комбинация от BA.2 – „стелт Omicron" – и BA.1 – оригиналния и силно предаващ се Omicron вариант на вируса.


Първият потвърден случай на XE в Австралия беше открит при задграничен пътник, който даде положителна проба за подварианта на 9 април след кацане в Нов Южен Уелс.


Не са открити повече случаи на ХЕ, но от понеделник обаче задължителните отрицателни тестове за Covid преди пристигането в Австралия бяха премахнати, което предизвика опасения, че подвариантите на вируса, които се появяват в Африка и Европа, могат да се разпространят незабелязано.


BA.2 сега е доминиращият щам на Covid в световен мащаб, представляващ около 97% от случаите в NSW. Omicron – както BA.1, така и BA.2 – сега е единственият вариант, който е идентифициран през последните седмици.


Откакто XE беше идентифициран за първи път в Обединеното кралство на 19 януари, повече от 1100 случая са потвърдени в Англия.


Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство (UKHSA) все още не е алармирала за рекомбинантния вариант – който се появява, когато някой се зарази с два или повече вирусни щама, образувайки нов единичен щам, който комбинира геноми от двата. На този етап няма доказателства, че подвариантът XE причинява по-тежко заболяване от другите щамове или е по-устойчив на ваксини.


Световната здравна организация (СЗО) продължава да наблюдава XE, но все още не го смята за вариант, който предизвиква безпокойство или интерес. „XE принадлежи към варианта на Omicron, като не се докладват значителни разлики в характеристиките на предаване, включително в тежестта на заболяване. СЗО продължава да следи отблизо и да оценява риска за общественото здраве, свързан с рекомбинантни варианти, наред с други варианти на Sars-CoV-2, и ще предоставя актуализации, когато станат налични допълнителни доказателства.", каза СЗО в последния си доклад.

Станете почитател на Класа