Визията на Илон Мъск за интернет е опасна глупост

Визията на Илон Мъск за интернет е опасна глупост
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    14.04.2022
  • Share:

Робърт Райх
Преди години експертите предположиха, че интернет ще отвори нова ера на демокрация, предоставяйки на всеки достъп до истината. Но диктатори като Путин и демагози като Тръмп демонстрираха колко наивно е това предположение.


САЩ отговориха на лъжите на Тръмп. Тръмп имаше 88 милиона последователи в Twitter, преди Twitter да го свали от платформата – само два дни след атаката срещу Капитолия. Акаунтите на Тръмп също бяха спрени във Facebook, YouTube, Instagram, Snapchat, Twitch и TikTok. Тези ходове бяха необходими за защита на американската демокрация.


Но Илон Мъск – най-богатият човек в света, с 80 милиона последователи в Twitter – не беше доволен. Мъск туитира, че американските технологични компании не трябва да действат „като де факто арбитър на свободата на словото". Мъск се застъпва за свободата на словото, но в действителност става дума само за власт.


Жаждата за власт принуди Мъск да купи акции на Twitter за 2,64 милиарда долара, което го направи най-големият индивидуален акционер. Миналата седмица Twitter обяви, че Мъск ще се присъедини към борда на директорите на Twitter, което накара Мъск да обещае "значителни подобрения" в платформата. После беше обявено, че Мъск няма да се присъедини към борда на Twitter. Не беше посочена причина, но вероятно е част от пазарлък.


Ако той не е в борда на Twitter, той не е обвързан от споразумение за "изчакване", в което се ангажира да купи не повече от 14,9% от акциите на Twitter. Мъск вече не е изправен пред ограничение за това колко от акциите на Twitter може да купи. Той ще купува толкова, колкото му е необходимо, за да получи пълен контрол.


Какви „подобрения" има предвид Мъск за Twitter? Ще използва ли влиянието си над Twitter, за да попречи на потребители с десетки милиони последователи да блокират хора, които ги критикуват? Съмнявам се. Ще използва ли Мъск влиянието си, за да пусне Тръмп отново? Страхувам се, че ще го направи.


Мъск отдавна застъпва либертарианската визия за „неконтролиран" интернет. Тази визия е опасен боклук. Такова животно няма и никога няма да има. Някой трябва да взима решения за алгоритмите във всяка платформа – как са проектирани, как се развиват, какво разкриват и какво крият. Мъск има достатъчно власт и пари, за да си даде тихомълком такъв контрол над Twitter.
Мъск никога не е вярвал, че властта идва с отговорност. Той е необезпокояван, когато неговите туитове причиняват истинско страдание. По време на дългата си история с Twitter той е заплашвал журналисти и е туитвал безразсъдни неща. Той прокарва криптовалути, в които е инвестирал. Когато един студент създаде акаунт в Twitter, за да проследи частния самолет на Мъск, Мъск се опита и не успя да го откупи, преди да го блокира. Комисията по ценни книжа и борси SEC преследва Мъск, след като той туитира, че има финансиране, за да направи Tesla частна, което е явно нарушение на закона. Мъск плати глоба и се съгласи да позволи на адвокати да проверяват бъдещи чувствителни туитове, но той се опита да отмени това изискване. Той също така открито презира SEC, туитирайки, че „E" означава „Elon's". Милиардери като Мъск са показали отново и отново, че се смятат над закона. И до голяма степен са.


Мъск казва, че иска да „освободи" интернет. Но това, което той наистина цели да го направи още по-малко отговорен, отколкото е сега, когато често е невъзможно да се открие кой взема решенията за това как са проектирани алгоритмите, кой пълни социалните медии с лъжи, кой трови умовете ни с псевдонаука и пропаганда и кой решава кои версии на събития стават вирусни и кои остават в тайна.


Не се заблуждавайте: тук не става дума за свобода. Става дума за власт. Във визията на Мъск за Twitter и интернет, той ще бъде магьосникът зад завесата. В действителност този свят ще бъде доминиран от най-богатите и най-могъщи хора в света, които не биха били отговорни пред никого за факти, истина, наука или общо благо.


Това е мечтата на Мъск. И на Тръмп. И на Путин. И мечтата на всеки диктатор и демагог на Земята. За останалите от нас това би било нов кошмар.


Робърт Райх е бивш министър на труда на САЩ, професор по публична политика в Калифорнийския университет в Бъркли.

Станете почитател на Класа