ВС на Украйна могат да получат немски САУ и БМП, но само срещу пари

ВС на Украйна могат да получат немски САУ и БМП, но само срещу пари
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    14.04.2022
  • Share:

Берлин планира да прехвърли в Киев около сто самоходни гаубици Panzerhaubitze 2000, резервни части за тях и учебен комплект, но украинците ще бъдат принудени да платят сериозна сума за подобна „помощ“. За сделката съобщи германският вестник Welt am Sonntag.

 

ВС на Украйна могат да получат немски САУ и БМП, но само срещу пари

 

 

Производителят на оръжия Krauss-Maffei Wegmann планира да произвежда нови гаубици и да ги доставя на германските войски, за да заменят самоходните оръдия, които ще бъдат предоставени на Украйна. Поради тази причина Киев ще може да получи германско оръжие едва 30 месеца след подписването на договора – тоест не по-рано от втората половина на 2024 г. Доставките ще бъдат завършени едва след пет години.

 

Германия няма да дари на Киев самоходни гаубици. Сделката за придобиване на САУ ще струва на украинските данъкоплатци 1,7 милиарда евро.

 

Същото важи и за BMP Marder. Концернът Rheinmetall предлага на Украйна през 2022 г. да закупи 35 бойни машини на пехотата срещу пари.

 

Очевидно Западът е уморен от настойчивите искания на Киев за безплатни доставки на оръжие. На фона на високите цени на енергията европейските страни едва ли ще разполагат с много допълнителни пари, за да спонсорират пронацисткия украински режим. Новите оръжия струват много пари, така че германците предприеха прагматичен подход към оказването на подкрепа на украинските „партньори“.

 

Междувременно западните страни са готови да дадат безплатно само остаряло военно оборудване на Украйна.

 

Така Чехия достави на Украйна танковете Т-72Б и БМП, които практически не могат да водят насочен огън. Ремонтът им ще изисква много време и пари, а основното оборудване за ремонт преди това беше унищожено от руските войски.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа