Италианка се върна в училище на 90 години

Италианка се върна в училище на 90 години
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    14.04.2022
  • Сподели:

Италианка, пропуснала официално образование заради Втората световна война, на 90-годишна възраст се върна в класната стая, за да получи диплома.


Анунциата Мургия е най-възрастният човек, който някога е посещавал уроци за диплома за средно образование, изпит, който обикновено се полага от деца в прогимназиалното образование на 14-годишна възраст. Тя направи това във вечерното училище близо до дома си в Сардиния.


„Обичам да уча, винаги ми е харесвало. Но когато избухна войната, всичко се промени за мен. Трябваше да отида да работя, тъй като семейството ми се бореше и аз трябваше да играя своята роля. Някога можеха да учат само тези, които имаха пари", каза тя за Il Messaggero.


Нейните страсти са история и музика. „Винаги съм обичал историческите книги, защото преживях голяма част от историята, написана в книгите – видях последствията от Първата световна война и преживях втората."


Най-младият съученик на Мургия е на 16 години, ученик, който ще се яви отново за диплома, докато Мургия ще направи първия си опит през юни. Полагането на изпита, който включва тестове по италианска грамотност и математика, е необходимо, за да можете да преминете към горното средно образование, което в Италия завършва на 18 години.


Марина Пилия, преподавател в училището, описа Мургия като много страстен и ангажиран ученик. „Въпреки че има известни затруднения със слуха и не беше в най-добрата форма вчера поради падане, тя участва активно в часовете, особено по история", каза Пилия.


Училището обучава основно възрастни и такива на възраст 16-20 години, които трябва да полагат повторно училищни изпити. Средната възраст на учениците в класа на Мургия е над 40 години, някои от които също се готвят за диплома за средно образование.


Мургия казва, че „учителите са фантастични, а съучениците са като моите внуци. Някои ме придружават у дома вечер, когато е тъмно". И тя е готова за изпита. "Ще дам всичко от себе си."

Станете почитател на Класа