Над 250 милиона души могат да бъдат хвърлени в крайна бедност през 2022 г

Над 250 милиона души могат да бъдат хвърлени в крайна бедност през 2022 г
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    13.04.2022
  • Сподели:

Повече от четвърт милиард души по света могат да бъдат тласнати в крайна бедност тази година на фона на скока на глобалните цени на храните след инвазията на Русия в Украйна, продължаващото въздействие на Covid и нарастващото глобално неравенство, предупреди Oxfam.


Подчертавайки въздействието на войната за най-бедните хора по света, благотворителната организация заяви, че две десетилетия напредък са застрашени да бъдат обърнати, тъй като конфликтът повишава цените на пазарите на едро, нарушава реколтата и възпрепятства износа на жизненоважни стоки. Общо 263 милиона души - еквивалентно на населението на Обединеното кралство, Франция, Германия и Испания взети заедно - могат да бъдат хвърлени в крайна бедност тази година.


Преди ключови международни срещи, които се провеждат следващата седмица от Световната банка и Международния валутен фонд, Oxfam заяви, че до края на годината стотици милиони може да живеят в крайна бедност - с по-малко от $1,90 на ден.


ООН заяви миналата седмица, че световните цени на храните са достигнали нов най-висок връх за всички времена на фона на последствията от войната в Европа и предупреди, че растящите цени ще ударят най-силно най-бедните.
Конфликтът доведе до повишаване на цените на пшеницата, царевицата и растителните масла. Русия е най-големият износител на пшеница в света, докато Украйна – известна като житницата на Европа – се нарежда на пето място. Заедно страните доставят повече от една четвърт от световния износ, като купувачите обикновено са концентрирани в бедни региони като Близкия изток и Северна Африка.


Организацията на ООН по храните и земеделието заяви, че войната е допринесла за покачване на цените на зърнените култури със 17% само през последния месец, като затварянето на пристанища засегна износа на пшеница и царевица през Черно море.


Според Oxfam нарастващите разходи за храна представляват 17% от потребителските разходи в богатите страни, но цели 40% в Африка на юг от Сахара. Въздействието ще се усети и в по-богатите икономики, включително САЩ, където най-бедната една пета от семействата харчат 27% от доходите си за храна, в сравнение със само 7% за най-богатите.


В доклад, озаглавен „Първо криза, после катастрофа", се казва, че вълна от правителства в страни с ниски доходи са близо до неизпълнение на дълговете си и може да бъдат принудени да намалят публичните разходи за плащане на кредиторите и внос на храни и горива. Oxfam заяви, че плащанията по дълга на развиващите се страни могат да бъдат отменени, за да се помогне на най-нуждаещите се, докато годишният данък върху богатството на милионери и милиардери може да натрупа повече от 2,5 трилиона долара годишно. Постъпленията могат да бъдат използвани за извеждане на 2,3 милиарда души от бедността, създаване на достатъчно ваксини за света и предоставяне на универсално здравно обслужване и социална защита за всички, живеещи в страни с ниски и по-ниски средни доходи.

Станете почитател на Класа