The American Conservative: САЩ са готови за загробят всички украинци в името на победата над Русия

The American Conservative: САЩ са готови за загробят всички украинци в името на победата над Русия
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    01.04.2022
  • Сподели:

Външнополитически експерти тръбят за „победа” над Русия и са готови да се борят за нея – до последния украинец, пише Патрик Бюканън. Но Путин само продължи този конфликт, смята авторът, а САЩ подготвиха почвата за него, като придвижвайки НАТО към границите на Русия.

 

Превод от The American Conservative, САЩ: 

 

The American Conservative: САЩ са готови за загробят всички украинци в името на победата над Русия

 

През 70-те години от съществуването на Съветския съюз Украйна бе неразделна част от руската държава. Тази географска и политическа реалност обаче не представляваше никаква заплаха за Америка. Русия и Украйна в рамките на СССР бяха обективна реалност и се смятаха за заплаха – през всичките седем десетилетия на съветското единство.

 

Днес обаче едномесечният конфликт между Москва и Киев за това кой ще получи Крим, Донбас и черноморското и азовското крайбрежие на Украйна доведе Америка по-близо от всякога до ядрена война след кубинската ракетна криза от 1962 г.

 

Защо?

 

Време е да направите крачка назад и да помислите какво е заложено на карта.

 

Каква заплаха представлява руската кампания в Украйна за нас?

 

Наистина ли е толкова сериозно, че сериозно обсъждаме военни действия, които напълно предполагат избухването на трета световна война, в която Русия може да използва ядрено оръжие срещу нас?

 

Руският президент Владимир Путин многократно намеква за това, ако НАТО се намеси в конфликта в Украйна и Русия бъде победена — или в случай на «екзистенциална» заплаха за руския народ.

 

Нашите елити ни учат, че моралът ни подсказва да се намесим и да спасим украинския народ от опустошителната битка, която вече отне хиляди животи.

 

Но какво ще оправдае военната намеса на САЩ в Украйна, ако няма нито одобрение на Конгреса, нито официално обявяване на война?

 

Да си спомним историята.

 

През 1933 г. в Америка настъпи „Часът на либерала“, а скоро след встъпването в длъжност Франклин Рузвелт призна кървавия режим на Йосиф Сталин за легитимно правителство на Съветска Русия и провъзгласи „Новия курс“.

 

Рузвелт лично се срещна със съветския външен министър Максим Литвинов, дори когато Голодоморът беше в разгара си.

 

Остава въпросът: в кой момент отношенията между Русия и Украйна станаха толкова фундаментални за Съединените щати, че ние сме готови да започнем битка с Москва — и може би дори ядрена?

 

Как стигнахме до тук?

 

Цялата работа е в това, че ние се възползвахме от победата си в Студената война и разширихме НАТО до самите граници на Русия, включително вкарахме десетина държави от Централна и Източна Европа в алианса. И тогава започнахме да примамваме Украйна в НАТО, бившата съветска република с най-дългата и богата история с майка Русия.

 

Путин само започна този конфликт, а САЩ подготвиха почвата за него.

 

Ние придвижихме НАТО, военния алианс, създаден през 1949 г., за да завладее Русия и, ако е необходимо, да се бори срещу нея, на хиляди километри напред точно под носа й.

 

През 30-те години на миналия век на въпроса къде е роден Хитлер, британската лейди Астор отговаря: «Версай».

 

На Парижката мирна конференция от 1919 г., която доведе до известния Версайски договор, милиони германци и техните земи бяха изтръгнати от германското управление и прехвърлени в половин дузина страни в цяла Европа.

 

„Веднага щом се изправим на крака, ще си върнем всичко, което сме загубили“, каза тогава генерал Ханс фон Зект от германския генерален щаб.

 

Всичко, което чуваме, са предупреждения, че ако Русия използва химическо оръжие в Украйна, НАТО ще отговори военно.

 

Но ако никой от съюзниците не пострада, тогава защо НАТО ще реагира, ако Русия нападне Украйна?

 

Днес химическите оръжия са забранени, но навремето са били използвани от всички ключови участници в Първата световна война, включително и от американците.

 

Що се отнася до атомните оръжия, никой освен американците изобщо не ги е използвал.

 

И въпреки че не ни хрумна идеята за бомбардиране на цели градове — това е идеята на британците и германците — ние бяхме тези, които бомбардирахме до основи Кьолн, Хамбург, Берлин, Дрезден и Токио.

 

Автор: Патрик Бюканън, Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа