Защо Владимир Путин иска руският газ да се плаща в рубли?

Защо Владимир Путин иска руският газ да се плаща в рубли?
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    01.04.2022
  • Сподели:

Владимир Путин поиска плащане в рубли за руския газ, продаван на „неприятелски" страни, като постави срок  от 1 април.


Не е ясно дали той планира да скъса съществуващите договори, които определят цената в евро или долари, но Германия, която разчита на Русия за 40% от своите доставки на газ, вече предупреди големите промишлени потребители на газ, че противопоставяне е възможно и порциониране е един от възможните резултати.


Защо плащането на руския износ в рубли се превърна в основен проблем за Кремъл и дали Путин може да разшири плана, за да включи износа на петрол, зърно, торове, въглища, метали и други ключови стоки?


След руската инвазия стойността на рублата се срина от около 85 на 110 за евро, когато танковете преминаха през границите на Украйна. Само при интервенция на руската централна банка той възлизаше на 94,1 за евро. С рублата на толкова ниски нива, руският износ щеше да донесе по-малко пари за субсидиране на държавните услуги и финансиране на войната, отколкото се очакваше преди.


По-висока стойност на рублата не само ще донесе повече пари в брой, но също така е въпрос на гордост, че търговските нации са готови да плащат за руския износ в руската валута. По-голям брой рубли, генериран от търсенето от чужди страни и компании на руски стоки, би позволил на Москва да оспори господството на САЩ чрез долара на световните парични пазари, въпреки че не е ясно защо Китай би подкрепил подобен план.


Някои анализатори също спекулират, че долари и евро са по-малко полезни за Москва, докато санкциите се затягат. Например, без достъп до долари и евро чрез международни борси, Русия също предлага да плаща лихвите по своите деноминирани в евро дългове с рубли.


Списъкът на Русия с „недружелюбни" страни съответства на тези, които са наложили санкции. Те включват САЩ, държавите-членки на ЕС, Обединеното кралство, Япония, Канада, Норвегия, Сингапур, Южна Корея, Швейцария и Украйна. Някои от тях, като САЩ и Норвегия, не купуват руски газ. Сделките с фирми и лица от тези страни трябва да бъдат одобрени от правителствена комисия.


През 2020 г. ЕС беше основен търговски партньор на Русия, като представляваше 37,3% от общата търговия със стоки на страната със света. Междувременно Русия беше петият по големина търговски партньор на ЕС, представлявайки 5,8% от общата търговия на блока. Това обаче прикрива важния факт, че руският газ е основна характеристика на този внос, повечето от който се плаща в долари, евро или лири-стерлинги.


Според Газпром, към 27 януари, 58% от продажбите му на природен газ за Европа и други страни са били уредени в евро. Щатските долари представляват около 39% от брутните продажби, а стерлингите - около 3%. На практика, макар вносът на газ в ЕС от Русия да е нестабилен, той представлява до 800 милиона евро (680 милиона британски лири) разходи всеки ден.


Не беше достатъчно за руската централна банка да купува рубли, за да подкрепи валутата в най-мрачните й часове след инвазията. Ефективната забрана на централната банка да използва системата за плащания Swift за достъп до своите активи, държани в чужбина, означаваше, че тази намеса не може да продължи. Централната банка искаше да продаде инвестиции в долари и евро, за да купи рубли, увеличавайки търсенето и съответно цената, но без достъп до Swift не успя да продължи в достатъчен мащаб.


Намерен е друг маршрут. На износителите, включително производителите на стоки, беше наложена директива, която ги принуди да конвертират в рубли 80% от чуждестранната валута, която получават при експортни продажби.


Сега Кремъл обмисля планове всички експортни продажби да бъдат в рубли, използвайки почти монопола си в основните суровини в производствените процеси, от торове до автомобили. Един пример е никелът, който автомобилните компании използват за производството на каталитични конвертори. Около 40% от световните доставки на никел идват от Русия, а 90% от руската продукция отива за автомобилната индустрия, казва Пол Уотърс, ръководител на корпоративните изследвания в S&P Global Ratings.


Ако производителите на автомобили бъдат принудени да избират между закупуването на никел в рубли или търсенето на други места за доставки, резултатът може да бъде затварянето на автомобилни фабрики.


Ако Кремъл настоява текущите договори в евро и долари да бъдат променени в рубли, те ще бъдат в нарушение на международните протоколи. Това не е нещо, на което Газпром се позова, дори по време на Студената война, когато напрежението между Съветския съюз и Запада се засили.


Германия заяви, че е готова да ограничи енергийните доставки, вместо да плаща за газ в рубли, което вероятно ще хвърли най-голямата икономика на ЕС в рецесия, но ще откаже на Русия допълнителните пари. Ходът на Кремъл също вероятно ще доведе до отмяна на руските стоки, което ще допринесе за и без това драматичния икономически спад в страната.

Станете почитател на Класа