Руските олигарси в списъка със санкции на Обединеното кралство са получили „златни визи“

Руските олигарси в списъка със санкции на Обединеното кралство са получили „златни визи“
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    01.04.2022
  • Сподели:

Осем руски олигарси от списъка със санкции на Обединеното кралство заради връзките им с Владимир Путин са получили „златни визи" за живот във Великобритания.


Осемте лица, които Борис Джонсън описа като имащи „кръвта на украинския народ по ръцете си", са получили правото да живеят в Обединеното кралство, след като обещали да инвестират най-малко 2 милиона британски лири в рамките на спорната схема за инвеститорски визи от първи клас.


Лейди Уилямс ъф Трафорд, министър на вътрешните работи, каза в отговор на парламентарен въпрос тази седмица, че „на 18 март осем от олигарсите, подложени на санкции заради инвазията в Украйна, бяха идентифицирани като задържащи или ползващи ниво 1 (инвеститор) мигрант или като зависим от мигрант от ниво 1 (инвеститор)".


Осемте души не бяха посочени поименно и Министерството на вътрешните работи отказа да предостави повече подробности. Министерството е издало 2581 инвеститорски визи на руски граждани от въвеждането на схемата през 2008 г.


На 10 март правителството на Обединеното кралство заяви, че са наложени санкции на 18 руски бизнесмени с обща стойност от 30 милиарда британски лири от началото на инвазията. Оттогава към списъка са добавени още стотици.


Тези в списъка включват Роман Абрамович, милиардер-собственик на ФК Челси; Алишер Усманов, стоманодобивен и минен магнат, описван от ЕС като един от „любимите олигарси" на Путин; и Андрей Гуриев-младши, чието семейство според съобщенията притежава Witanhurst, имение в Хайгейт, северен Лондон, което е вторият по големина дом в Лондон след Бъкингамския дворец.


Лейла Моран, говорител по външните работи на либералдемократите, каза: „Твърде дълго правителството разстила червения килим за приближените на Путин. Тези хора никога не е трябвало да могат да си купят път до Обединеното кралство с неправомерно придобитото богатство. Сега трябва да узнаем колко други, които получиха златни визи, дължат богатството си на режима на Путин и защо правителството също не ги санкционира. Министрите трябва да спрат да се влачат и най-накрая да публикуват прегледа на тези визи."


Правителството премахна схемата за златни визи през февруари, когато нараснаха опасенията, че Русия се готви да нахлуе в Украйна. Прити Пател, министър на вътрешните работи, каза, че затваря схемата като „част от усилията за спиране на корумпирани елити, които заплашват националната ни сигурност и тласкат мръсни пари из нашите градове".


След отравянията в Солсбъри на Сергей и Юлия Скрипал през 2018 г., правителството започна преглед на инвеститорите, получили визи от 2008-2015 г. който все още не е публикуван.


Междувременно нови инвеститори продължиха да се възползват от визовата система. Последните данни на Министерството на вътрешните работи показват, че през годината до септември 2021 г. са били издадени 798 инвеститорски визи, от които 82 са били предоставени на руснаци – най-високият общ брой за 12 месеца от 2018 г.


„Това предлага идеални механизми, чрез които незаконното финансиране може да бъде рециклирано чрез т.н. „Лондонград пералня". Руското влияние в Обединеното кралство е „новото нормално" и има много руснаци с много тесни връзки с Путин, които са добре интегрирани в британската бизнес и социална сцена и са приети заради богатството си. Всички мерки, които сега се предприемат от правителството, не са превантивни, а по-скоро представляват ограничаване на щетите", казват критиците на тази дейност.

Станете почитател на Класа