Южна Осетия ще предприеме правни стъпки за присъединяване към Русия

Южна Осетия ще предприеме правни стъпки за присъединяване към Русия
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    01.04.2022
  • Сподели:

Южна Осетия ще предприеме легални стъпки за присъединяване към Руската федерация в близко бъдеще, е заявил нейният президент Анатолий Бибилов, съобщи пресслужбата.


„Вярвам, че обединението с Русия е нашата стратегическа цел. Това е нашият път и стремеж на нашия народ. Трябва да продължим напред по този път. Съответните правни стъпки ще бъдат направени в близко бъдеще. Република Южна Осетия ще стане част от своята историческа родина – Русия", каза той.


Бибилов подчерта, че Южна Осетия, Русия и целият свят преживяват епохален период.


„Руският свят днес защитава интересите на своите привърженици, на тези, които са против нацизма, които зачитат универсалните хуманитарни ценности и основните права и норми, споделяни от цялата международна общност", каза Бибилов.


Той подчерта, че първият акт на възраждане на руския свят се е случил в Южна Осетия през 2008 г., когато Русия реши да признае независимостта на републиката.


„Това беше историческо решение, което даде на народа на Южна Осетия гаранции за мир и шанс за развитие. Но основната историческа и стратегическа цел на осетинския народ – един разделен народ – е обединението в рамките на една държава – Русия. Нашият народ многократно потвърждава тази цел", каза Бибилов.


Русия призна независимостта на Южна Осетия и Абхазия на 26 август 2008 г. след въоръжената агресия на Грузия срещу Цхинвал. Лидерите на Русия неведнъж са казвали, че признаването на независимостта на тези две бивши автономии на Грузия отразява съществуващите реалности и не подлежи на преразглеждане. Тбилиси отказва да признае независимостта на Южна Осетия и Абхазия до ден днешен.


Централната избирателна комисия на Южна Осетия на 15 март завърши регистрацията на кандидатите за президент. На президентските избори на 10 април позицията на държавен глава ще бъде оспорвана от сегашния президент Анатолий Бибилов, заместник-председателя на републиканския парламент Александър Плиев, лидера на политическата партия Нихаз, Руслан Гаглоев, депутата Гари Мулдаров и бившия депутат Дмитрий Тасоев.
Бибилов беше избран за президент през април 2017 г. От юни 2014 г. той заемаше поста председател на парламента.

Станете почитател на Класа