Кремъл към Европа: Без плащане в рубли няма да има газ

Кремъл към Европа: Без плащане в рубли няма да има газ
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    31.03.2022
  • Сподели:

Основната новина от миналата седмица беше острото изявление на руския президент Владимир Путин за прехвърлянето на плащанията за газ с неприятелски страни в рубли. Президентът разпореди на правителството до 31 март да изработи механизми за осъществяване на подобни сделки. По време на видеоконференция с новинарския отдел на американската телевизионна мрежа PBS на 28 март прессекретарят на президента Дмитрий Песков направи редица допълнителни изявления по този въпрос.

 

Кремъл към Европа: Без плащане в рубли няма да има газ (и видео)


Официалният представител на Кремъл заяви пред американските журналисти, че действията на САЩ, Австралия, Канада и редица западноевропейски страни по отношение на руската собственост, включително златните и валутните резерви, са принудили руското ръководство да предприеме решителни мерки за укрепване на вътрешната икономика. Решението за плащане в рубли е част от този отговор.

 

На въпроса на Райън Чилкот за евентуално спиране на доставките на синьо гориво при липса на плащания в рубли, Песков отговори, че Русия няма да се занимава с благотворителност. Така западната публика за пореден път получи потвърждение за сериозността на намеренията на руската страна.

 

«Без плащане — няма газ», каза представителят на Кремъл.

 

Припомняме, че така нареченият „колективен Запад“ прие безпрецедентни икономически ограничения спрямо Русия. В резултат на това някои фирми, доставящи електроника, инженерни продукти и стоки от леката промишленост, бяха принудени да напуснат руския пазар.

 

В отговор Руската федерация все още не е наложила санкции с подобна тежест. Премахването на възможността за плащане на газ в долари и евро е първата стъпка, предназначена не само да защити руската икономика, но и да навреди на онези, които предприеха недружелюбни стъпки към Русия.

 

Петя Паликрушева

 

Станете почитател на Класа