Познат сюжет, но истината за последното „руско отравяне“ може никога да не се разбере

Познат сюжет, но истината за последното „руско отравяне“ може никога да не се разбере
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    30.03.2022
  • Сподели:

Предполагаемо отравяне, насочено очевидно към една от най-известните международни фигури в страната. Такава история наистина може да включва само Русия, държавата, обвинена, че стои зад десетки отравяния през миналия век.


Сюжетът изглежда странен: Роман Абрамович, сега напускащ собственик на ФК Челси, и двама украинци, преговарящи по задния канал, развиха симптоми като лющене на кожата, раздразнени очи и болезнен плач.


Можем ли да сме сигурни, че са отровени? Не точно; тримата мъже бяха твърде заети, за да предоставят достатъчно бързо проби на немските токсиколози. И техните симптоми, не-живото-застрашаващи, изглежда са се подобрили. Така че като истинска руска мистерия, истината може никога да не бъде известна.


Но Кремъл има достатъчно опит в тази област, за да може отравянето да бъде правдоподобна причина, стогодишна история, която датира от основаването на московската лаборатория за отравяне Lab X от Владимир Ленин през 1921 г.


Имената, лидерите и евентуално идеологиите може да са се променили, но настоящият режим на Владимир Путин е обвиняван, че стои зад множество отравяния на онези, които се противопоставят на Кремъл, включително чрез използването на нервно-паралитичния агент "Новичок".


ФСБ е обвинена в опит да убие лидера на опозицията Алексей Навални, който колабира при вътрешен полет през август 2020 г. и оцеля само защото е успял да получи лечение в Германия.


Няколко години преди това двама агенти от военното разузнаване на ГРУ предприеха пътуване до Солсбъри. Новичок, прикрит в бутилка за парфюм, беше напръскан върху дръжката на вратата на къщата на дезертьора и бивш техен колега Сергей Скрипал. Сергей и дъщеря му Юлия, бяха открити на пейка в парка в центъра на град Уилтшир, с пяна на устата, като се унасяха и излизаха от съзнание. Имаха късмет да оцелеят. Подобно на Навални те успяха да получат навременно лечение и дозата не беше голяма.


Не толкова щастлива беше Доун Стърджис, британка, чийто партньор намерил изхвърлената бутилка парфюм в кошчето и й я дал като подарък. Пръскайки го върху китките си през юли 2018 г., тя се разболя в рамките на петнадесет минути и почина няколко дни по-късно.


Александър Литвиненко беше отровен с чай с полоний, което доведе до бавната му и драматична смърт в Лондон през 2006 г.; Българският дезертьор Георги Марков бе убит с чадър с отровен накрайник през 1979 г., операция, за руското КГБ бе обвинено, че е помогнало.


Епизодите на отравяне не са непознати и в Украйна: кандидатът за президент Виктор Юшченко тогава 50-годишен с младежки вид, се разболя по време на предизборната кампания, а лицето му бързо се обезобрази . Това, според учените, бе резултат от отравяне с диоксин, но остава неясно кой го е направил. Бившият началник на кабинета на Юшченко обвини Русия за атаката, но това никога не бе доказано.


И за Абрамович обвиниха хардлайнерите в Москва, които според Wall Street Journal, който разкри историята, „са искали да саботират преговорите за прекратяване на войната". По-интересен въпрос би бил кой може да поръча такава операция. Кремъл винаги е отричал да е замесен в отравяния. Но само държавата има властта да използва такива смъртоносни и сложни вещества.


Плюс това, нарастващата централизация на руската държавна власт при Путин води до заключението, че би било смело да се санкционира подобен заговор срещу високопоставен олигарх без оторизация отгоре. Ако въобще е било отравяне - Абрамович се появи вчера на праговорите в Истамбул и си изглаждаше съвсем добре.

Станете почитател на Класа