Принц Уилям - изправен пред борба за преоткриване на монархията

Принц Уилям - изправен пред борба за преоткриване на монархията
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    30.03.2022
  • Сподели:

Принц Уилям е изправен пред борба да преоткрие монархията като прогресивна сила, след като той даде да се разбере, че ще има промяна в стратегията при противоречивото му пътуване до Карибите, предупредиха кралски експерти.


Бъдещият крал каза, че възнамерява да наруши традицията в своето управление, за да се превърне монархията в обединяваща сила, с по-реакционен и пъргав подход към комуникациите, отслабено кралско семейство, което ще се отклони от политиката „никога не се оплаквай, никога не обяснявай", възприета от неговите предшественици, според докладите на Daily Mail.


Но кралските експерти казаха, че са минали няколко десетилетия, откакто „никога не обяснявай, никога не се оплаквай" е била политиката на двореца и принцът ще трябва да направи повече, за да запази монархията актуална за по-младите поколения.


Коментарите на Уилям дойдоха след обиколката на херцога и херцогинята на Кеймбридж в Карибите, в която те се сблъскаха със силата на републиканските настроения в Ямайка и Бахамите, където кралицата остава държавен глава, и взеха участие в снимки, които бяха критикувани като връщане назад към колониализма.


Уилям издаде изявление след пътуването – естествено не е обсъждано първо с кралицата и принц Чарлз – в което той каза, че посещението „е поставило в още по-остър фокус въпроси за миналото и бъдещето".


В момента това беше особено тръпчив въпрос, каза той, тъй като ролята на монархията е да действа като „обединяващо присъствие" извън партийната политика, като се фокусира върху важни социални въпроси, по които всеки може да се съгласи, което е трудно във „все по-разединеното общество". Един от тези въпроси вероятно ще включва как да се подобри разнообразието на персонала на двореца, особено на висши длъжности, за да се гарантира, че отразява по-добре националния състав.


Уилям трябваше да жонглира с очакванията, че като човек, който е на ред за държавен глава, той ще „признае много дълбокото чувство на оплакване" с разбирането, че би било „конституционно неправилно" да се засягат въпроси за правителството на Обединеното кралство като „чувствителните въпроси на колониализма или робството".


Уилям би могъл да бъде „по-гъвкав и с въображение" в Ямайка. Британското правителство трябва да преосмисли цялата природа на кралските обиколки", казаха есдперти. „Те създават разрив между част от отразяването в десните таблоиди във Великобритания и начина, по който тези въпроси се отразяват и коментират в международните медии и в самите страни от Британската общност".


Смята се, че Уилям също е повдигнал въпроси дали би било подходящо той да бъде глава на Британската общност, тъй като ролята не е наследствена. През 2018 г. лидерите на Британската общност официално обявиха, че Чарлз ще стане следващият глава, след кралицата.


Фокусът върху неговата визия повдига въпроси дали управлението на Чарлз ще бъде някаква временна реорганизация, докато Уилям не поеме управлението. Тогава ще се случи истинска промяна, защото имаме поколения млади британци, които нямат никаква съпричастност към бум визията на света.


Счита се, че Уилям мисли с въображение за бъдещото си царуване в променящото се общество, подобно на баба му, когато стана кралица като млада жена и създаде имидж отдалечен от това как изглеждаше „Светата империя Великобритания". "Имахме дългогодишен монарх с връщане към последните дни на империята. Синът и внукът й са толкова далеч от това", казват експертите..

Станете почитател на Класа