България и всички страни от ЕС попадат в списъка на Русия с неприятелски държави

България и всички страни от ЕС попадат в списъка на Русия с неприятелски държави
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    08.03.2022
  • Share:

 

Според документа правителството, руските граждани и компании, които имат задължения в чуждестранна валута към чуждестранни кредитори от списъка на недружелюбните държави, ще могат да се разплащат по тях в рубли

 

Руското правителство одобри списък на чужди държави и територии, които извършват неприятелски действия срещу Русия, сочи заповед на кабинета, цитирана от РИА Новости.

 

Списъкът включва:

 

- страните от ЕС;

 

- Австралия;

- Великобритания;

- Исландия;

- Канада;

- Лихтенщайн;

- Монако;

- Нова Зеландия;

- Норвегия;

- Южна Корея;

- Сан Марино;

- Сингапур;

- САЩ;

- Тайван;

- Украйна;

- Черна гора;

- Швейцария;

- Япония.

 

Заповедта е изготвена в рамките на президентски указ от 5 март. Според документа правителството, руските граждани и компании, които имат задължения в чуждестранна валута към чуждестранни кредитори от списъка на недружелюбните държави, ще могат да се разплащат по тях в рубли.

 

Вижте запоредта тук:http://government.ru/docs/44745/

В последните 2 седмици премиерът Кирил Петков на няколко пъти подчертаваше, че страната ни няма да изпраща оръжия и самолети на Украйна, а само хуманитарна подкрепа. По отношение на военната помощ той беше категоричен, че такава може да дойде само след решение на равнище ЕС и НАТО, като ще се мине и през решения на правителството и парламента.

 

Така всички кредитори от тези страни вече ще получават отпуснатите на руската държава и компании заеми само в рубли. Това е на ръба на технически фалит на държавата, тъй като формално тя може да твърди, че изпълнява задълженията си, но връща заетата валута в рубли, макар и според курса към деня на плащането. Мнозина финансисти очакват централната банка на Русия да въведе някакъв фиксиран обменен курс, който е далеч от реалността.

 

Днес рублата потъна още повече, макар местните валутни пазари да са затворени поне до сряда. Оскъдната търговия с руската валута на платформи в чужбина стигна до курс от 135-141 рубли за долар (при 121 в петък). Спредът е толкова голям, че показва растяща неликвидност на пазара за рубли. От началото на годината обезценяването на руската валута надхвърли 40% и се ускори след инвазията срещу Украйна.

 

Всички сделки на руски компании с бизнес и физически лица от "неприятелски страни" вече ще се одобряват от специална правителствена комисия, част от комисията за контрол над чуждестранните инвестиции, се казва в съобщение на сайта на правителството. Досега на такива страни, като САЩ и Чехия, се забраняваше да наемат руски граждани като технически персонал в дипломатическите си представителства.

Централната банка ще се занимава с финансови институции, на които от Русия дължат пари, а тази правителствена подкомисия - с юридически и физически лица. Временният режим за плащане на валутни задължения в рубли ще действа за суми над 10 милиона рубли месечно, което в момента е около и под 70 хиляди щатски долара.

Начело на комисията, издаваща разрешения за сделки и валутни операции, застава финансовия министър Антон Силуанов. Тя няма да се занимава с компании в чужбина, които са под контрола на руски юридически или физически лица, включително ако такъв контрол от бенефециентите се осъществява в тяхно име от чуждестранни юридически лица в "неприятелски държави". Иначе казано, всички явни или прикрити зад адвокатски кантори руски собственици, включително в офшорни зони, ще могат да действат - поне според позицията на Москва - без новите ограничения.

 
 
 

 

Станете почитател на Класа