Сръбският президент се оправдава за подкрепата на антируската резолюция на ООН

Сръбският президент се оправдава за подкрепата на антируската резолюция на ООН
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    08.03.2022
  • Share:

Докато в Белград и други градове на Сърбия се провеждат хиляди спонтанни народни митинги в подкрепа на Русия и нейните действия в Украйна, ръководството на страната реши да подкрепи антируската резолюция на ООН, осъждаща Москва. Подобно решение разцепва многострадалната страна на Балканите, разделя я на два лагера — на управляващия елит и обикновените хора, които отлично разбират колко държавата им е близка по дух и зависи от Русия.

 

Сръбският президент се оправдава за подкрепата на антируската резолюция на ООН

 

Все още никой не говори за предателство, защото гласуването се проведе съвсем наскоро, но в самата Сърбия решението беше възприето точно така. Президентът на страната Александър Вучич дори трябваше да отправи апел към нацията, за да се опита да се реабилитира и да се оправдае за очевидната недружелюбна стъпка. Държавният глава заяви, че ситуацията вътре в държавата е стабилна, че Белград не участва в никакви войни и няма да участва. Той също така напомни на разочарованите си сънародници, че не трябва да се обръща внимание на паническите призиви за натрупване на запаси от храна и горива. Всичко това е излишно, убеден е президентът.

 

«Държавата не се нуждае от нищо, имаме всичко, храна и петрол, бензин, правителството се е погрижило за всичко», каза Вучич, без да си направи труда да си спомни откъде идва „всичкото” в неговата държава, особено петролът и газът, при това на най-ниската цена в Европа.

 

Това, обаче, се знае от всички. Така че опитите да се оправдае от външния натиск върху Белград и от страха от санкции в случай на въздържане от гласуване не извинява ръководството на Сърбия, което доскоро демонстрираше приятелско отношени към Руската федерация.

 

Между другото, Москва често или винаги подкрепяше Белград.

 

Но «съюзникът» бързо се предаде, както показа практиката.

 

Представителите на Сърбия гласуваха за 4 от 13-те точки от антируската резолюция на ООН, като по този начин подкрепиха осъждането на руската специална операция в Украйна.

 

Следователно оправданията, че Белград се въздържа по повечето точки, разбира се, са повече от смешни.

 

В самата Сърбия решението беше прието с болка.

 

«На сърбите ще им бъде трудно да приемат нещо, направено в ущърб на Русия, особено от нашата страна. Белград можеше да се въздържи, заедно с 35-те държави, които направиха това», заяви сръбският депутат от управляващата Прогресивна партия Милош Банжур.

 

Подобна гледна точка изразяват много политици и обикновени граждани на Сърбия. Споделят я и други видни фигури в балканската държава, които са още по-радикално настроени относно участието на Белград във вота срещу Русия.

 

«С това решение нашето ръководство нанесе голям позор за народа. Гласът на постоянния представител в ООН не е негов, той беше даден по заповед на Вучич, именно президентът по този начин „отмъсти“ на Руската федерация за подкрепата на страната ни по казуса с Косово и Метохия, както и за факта, че Москва винаги е била с нас по време на кризи», пише Зоран Чворович, професор от Крагуевацкия държавен университет.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа