MWM: С-500 — убиецът на американски изтребители

MWM: С-500 — убиецът на американски изтребители
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    08.03.2022
  • Share:

Тази руска система за противовъздушна отбрана няма равна в света. Обхватът на изстрелване е три пъти по-голям от този на най-близките му конкуренти — THAAD и Patriot, пише MWM. Става дума за С-500, който е създаден като оръжие, способно да унищожава цели като изтребители. Вярно е, с малка уговорка, пише авторът на статията.

 

MWM: С-500 - убиецът на американски изтребители

 

Зенитно-ракетният комплекс С-500 с голям обсег беше въведена в експлоатация през 2021 г. с петгодишно закъснение. Тази система осигури на руската противовъздушна отбрана допълнителен слой защита.

 

В момента по характеристики той няма равен на себе си в целия свят.

 

Този комплекс има обхват на изстрелване от 600 километра, което е три пъти повече от това на най-близките му западни конкуренти — ракетите THAAD и Patriot, които летят не повече от 200 километра.

 

С-500 има уникалната способност да прихваща високо маневрени хиперзвукови ракети със скорост над 10 Маха.

 

Неговият предшественик, системата за противовъздушна отбрана С-400, може да прихваща цели, летящи със скорост осем Мах. С-500 е ценен заради високата си степен на ситуационна осведоменост, 800-километров обхват на откриване на самолети, способност за прихващане на спътници и междуконтинентални балистични ракети, мрежова съвместимост с по-старите системи за противовъздушна отбрана като С-400, което позволява да се увеличи максимално ориентацията в заобикаляща среда.

 

Системата за противовъздушна отбрана С-500 е създадена като оръжие, способно да унищожава цели като изтребители. Благодарение на много мощните си устройства за откриване и прецизните ракети, тази система е мощно оръжие в това си качество. Въпреки това основната му задача не е да се бори с изтребители и други тактически самолети.

 

Комплексът е предназначен основно за унищожаване на цели с висока стойност — като стратегически бомбардировачи, стратегически балистични ракети, спътници и космически кораби.

 

По-малко съвременните и по-евтини системи като С-400, системата за противовъздушна отбрана с по-малък обсег на действие Бук-М2 и С-350 допълват С-500 и изпълняват задачи за борба с тактическите самолети. Въпреки че комплексът С-500 не се бори директно с вражеските стелт самолети, той може сериозно да допринесе за тяхното унищожаване.

 

 

 

 

Когато са мощните и почти напълно защитени от мерките за радиоелектронно противодействие прибори на тази система се обединят в мрежа със С-400 и прочие комплекси с по-малък обхват на действие, те повишават тяхната ситуационна осводоменост и помагат по-ефективно да се поразяват малкозабележими цели.

 

Системата за противовъздушна отбрана С-500 също е много подходяща за унищожаване на спомагателни самолети, без които вражеските стелт изтребители не могат да действат ефективно. На първо място, това са самолетите за радиолокационно откриване на голям обсег, които координират работата на авиационните части на НАТО.

 

Самолетите-зареждачи са друга важна цел, тъй като позволяват на изтребителите да пътуват на дълги разстояния без външни резервоари за гориво, което се отразява негативно на техните стелт характеристики, увеличавайки ефективната им площ на разсейване.

 

Рискът от унищожаване на самолетите зареждачи сериозно ще ограничи възможността за водене на бойни действия, тъй като ако такъв танкер бъде свален, изтребителите ще трябва да направят аварийно кацане и няма да могат да се върнат в базите си.

 

Ако с помощта на С-500 се деактивират спътници, осигуряващи комуникация, навигация, наблюдение и насочване на оръжията, това също ще попречи сериозно на действията на вражеските стелт изтребители.

 

Поради тази причина е малко вероятно С-500 да изпълнява задачите за директно унищожаване на вражески стелт изтребители. Но благодарение на своите възможности руският комплекс ще може сериозно да намали ефективността на подобни самолети, неутрализирайки средствата за поддържането им на големи разстояния.

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа