Тони Блеър счел за правилно да нахлуе в Ирак и разкри ролята на инстинкта при този тип решения

Тони Блеър счел за правилно да нахлуе в Ирак и разкри ролята на инстинкта при този тип решения
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    08.03.2022
  • Share:

Бившият британски премиер Тони Блеър отново защити решението си да нахлуе в Афганистан и Ирак след атаките от 11 септември.


Говорейки пред архиепископа на Кентърбъри Джъстин Уелби по Би Би Си в неделя, Блеър каза, че " геополитиката е много сложна, по-сложна, отколкото хората осъзнават в търсенето на простота".


„Хората често казват, че съм взел грешно решение за Ирак или Афганистан", каза бившият президент и добави, че е трябвало да направи това, което мислел, че е правилното по това време.


Що се отнася до „наистина важните решения", Блеър отбеляза, че „лидерите трябва да следват собствените си инстинкти, но също така да бъдат готови да разпознаят кога грешат".


Бившият премиер обясни, че след терористичните атаки от 11 септември в Ню Йорк и Вашингтон, той е решил, че „ Обединеното кралство трябва да застане до САЩ по това време и да отговори с твърда позиция на всеки въпрос, свързан с химически, биологични или ядрени оръжия".


Блеър едва ли ще намери подкрепа сред много от сънародниците си. Неотдавнашна петиция, призоваваща бившият президент да бъде подведен под отговорност за военни престъпления и да бъде лишен от рицарското си звание, е подписана от повече от милион души. В петицията се посочва, че „Блеър е лично отговорен за причиняването на смъртта на безброй невинни цивилни и военни в различни конфликти".


Разследване, публикувано през 2016 г., заключи, че няма разузнавателни данни, които да подкрепят претекста на Блеър за започване на войната в Ирак - твърденията, че покойният иракски лидер Саддам Хюсеин е имал оръжия за масово унищожение. То също така заключи, че Блеър съзнателно е преувеличил заплахата, която Хюсеин представлява, представяйки я на парламентаристите и обществеността, за да оправдае военните действия.


Блеър обаче призна, че „може да е сгрешил, когато става дума за Ирак и Афганистан, тъй като лидерите не винаги знаят как ще се развият нещата, когато вземат важно решение".


Коментирайки руските действия в Украйна, Блеър подчерта, че „е против интересите на Обединеното кралство да има страна, суверенна и независима страна пред портите на Европа, по същество нахлувана и окупирана".

Станете почитател на Класа