Блинкен намекна какво ще се случи, ако Владимир Зеленски бъде убит

Блинкен намекна какво ще се случи, ако Владимир Зеленски бъде убит
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    08.03.2022
  • Share:

САЩ увериха, че " има планове за приемственост на правителството на Украйна в случай, че президентът Владимир Зеленски бъде убит". Това заяви тази неделя държавният секретар Антони Блинкен, отговаряйки на въпрос за това по време на интервю за CBS News.


„Украинците имат планове, за които няма да говоря или да навлизам в подробности, за да има това, което бихме нарекли приемственост на управлението по един или друг начин", каза Блинкен.


Освен това, според американските медии, западни служители обсъждат как страните биха подкрепили правителство в изгнание, водено от Зеленски, ако той трябва да избяга от Киев.


„Едно от предизвикателствата, пред които ще се изправим, е къде ще бъде седалището на украинското правителство и ще трябва ли да се премести в Лвов или някъде западно от река Днепър? Или ще трябва да се премести някъде извън Украйна?" каза за новините на NBC Джейсън Кроу, ветеран от войните в Ирак и Афганистан, който служи в комитетите по разузнаването и въоръжените служби.


Дебатът за това как да се подкрепи потенциално украинско правителство в изгнание избухна тази седмица по време на разговор на изслушване в Конгреса на САЩ относно начините, по които съюзниците на Вашингтон могат да помогнат за осигуряването на националната отбрана на Украйна.


Някои политически фигури, като бившия държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън и британския премиер Борис Джонсън, предложиха да се подкрепи евентуално украинско въстание срещу руските сили в този случай.


От своя страна Зеленски отказва да напусне Киев и досега отхвърля преговори, които се фокусират върху нещо друго, освен засилване на Украйна в борбата й срещу Русия.

Станете почитател на Класа