Германският енергиен министър: „Притеснен съм за следващата зима“

Германският енергиен министър: „Притеснен съм за следващата зима“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    08.03.2022
  • Share:

Германският министър на икономиката Роберт Хабек изрази загриженост относно енергийните доставки на Германия, ако веригите за доставки на петрол или газ от Русия бъдат прекратени поради военния конфликт в Украйна.


„Ще успеем да преживеем пролетта и лятото добре, но за следващата зима все още съм малко притеснен", каза той пред ZDF канал.


Министърът, който се застъпва за премахването на атомната енергия, каза, че тепърва ще проучи дали поддържането на атомните електроцентрали ще бъде полезно. „Доколкото виждаме, това не е така", каза той.


Използването на въглища също няма да помогне, подчерта той, тъй като Германия зависи от вноса на тази суровина.


На 3 март Хабек заяви, че санкциите, наложени от Запада срещу Русия след началото на специалната военна операция в Украйна, ще засегнат различни области на берлинската икономика.


Министърът посочи, че страната ще продължи да зависи от руските енергийни доставки поне в краткосрочен план, така че пътят за внос на енергия от Русия засега ще бъде оставен отворен. По този начин той подчерта, че не споделя позицията на други държави, които настояват за налагане на ембарго върху енергията от Русия.


Хабек също така предупреди, че потребителите трябва да бъдат подготвени за покачване на цените на енергията, въпреки че подобно увеличение вероятно няма да бъде постоянно.

Станете почитател на Класа