Китай разширява валутните суапове в Азия, за да намали хегемонията на долара в региона

Китай разширява валутните суапове в Азия, за да намали хегемонията на долара в региона
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    08.03.2022
  • Share:

Китай предприе съществени стъпки за насърчаване на използването на местни валути сред азиатските си съседи в регионалната търговия и инвестиции.


Тези двустранни валутни суапове имат за цел да допринесат за регионалната интеграция, особено в рамките на Асоциацията на нациите от Югоизточна Азия (АСЕАН), както и за финансовата стабилност в района при външни сътресения, съобщава South China Morning Post.


„Те също са естествена еволюция, тъй като центърът на тежестта се измества от доминираната от щатски долари търговска и финансова система, към Азия и нейните нововъзникващи икономики", се казва в китайското издание.


Регионалните суапове са също важна стъпка към интернационализацията на юана и нарастващото му приемане в рамките на търговската система на АСЕАН.


Междувременно Русия и Китай постигнаха споразумение за доставките на газ за азиатския гигант за 30 години, чиито корекции ще бъдат направени в евро, което ще засили стратегическия им съюз на фона на напрежението със Запада, пред което са изправени двете страни.


Разглеждани като игра с нулева сума, тези развития неизбежно ще намалят използването на щатския долар, ще отслабят финансовата му хегемония и ще размият въздействието на американската парична политика в Азия. Валутните суапове в рамките на АСЕАН плюс Китай, Япония и Южна Корея се оценяват на 380 милиарда долара годишно.


АСЕАН е организация, съставена от Мианмар, Бруней, Камбоджа, Филипините, Индонезия, Лаос, Малайзия, Сингапур, Тайланд и Виетнам, чиито цели са ускоряване на икономическия растеж и насърчаване на мира и стабилността в региона.

Станете почитател на Класа