Visa и Mastercard спират всички операции в Русия

Visa и Mastercard спират всички операции в Русия
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    07.03.2022
  • Share:

Visa и Mastercard обявиха спирането на всички операции и услуги, които предоставят в Русия, в отговор на ескалацията на Кремъл в Украйна. Visa вече стартира процедурите за прекратяване на всички транзакции с картите си в следващите дни и след като процесът приключи, издадените в Русия карти вече няма да работят извън територията на страната, както няма да работят вътре в страната руски карти, издадени в чужбина.


Mastercard също уведоми, че нейните „карти, издадени от руски банки, вече няма да се поддържат от нейната мрежа, докато карти, издадени в други страни, няма да работят в руски търговци или банкомати". Освен всичко друго, компанията посочи като причина за решението си да напусне руския пазар "безпрецедентния характер на настоящия конфликт и несигурната икономическа среда".


„Това решение произтича от нашите скорошни действия за блокиране на няколко финансови институции от мрежата за плащания Mastercard, както се изисква от регулаторите в световен мащаб. Предприемайки тази стъпка, ние се присъединяваме към много други с надежда и ангажимент за по-положително, продуктивно и мирно бъдеще за всички нас", се казва в съобщение на компанията за пресата.


От своя страна Visa се ограничи до това да посочи, че съжалява за въздействието, което мярката ще има върху нейните колеги, клиенти, партньори, търговци и картодържатели, заявявайки, че „заплахата за мира и стабилността изисква да реагираме в съответствие със своите ценности".


В допълнение към най-популярните платежни системи, Русия от няколко години има и национални карти Mir, които първоначално се използваха само за плащания на територията на страната. Днес те се приемат и в Турция, Виетнам, Армения, Беларус, Казахстан, Таджикистан, Киргизстан и териториите на Южна Осетия и Абхазия, според Руската централна банка.

Станете почитател на Класа