Френското правителство призовава своите компании да не бързат да напускат Русия

Френското правителство призовава своите компании да не бързат да напускат Русия
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    07.03.2022
  • Share:

Френското правителство призова френските компании, опериращи в Русия, да не бързат да напускат страната, съобщава вестник Le Figaro.


В петък президентът Еманюел Макрон и други членове на неговия кабинет се срещнаха с група бизнес лидери на френските флагмани от различни области, като индустрия, банкиране, енергетика, логистика и селско стопанство, които имат значително присъствие в Русия. В срещата участваха представители на различни корпорации, включително Societe Generale, Engie, Airbus, Safran, Arianespace, Thales, Eramet, Air Liquide, Danone и Auchan. Според Le Figaro нито един от 15-те големи френски конгломерати, опериращи в Русия, досега не е напуснал страната.


„Напомнихме им, че всяка компания има право самостоятелно да определя стратегията си на руския пазар", каза присъствал на срещата. Министърът на икономиката и финансите Бруно льо Мер е коментирал, че "по-добре е да си починете от бизнеса, отколкото да напуснете страната набързо едностранно и без да уведомявате никого", добави източникът.


Тези изявления на Бруно льо Мер са в рязък контраст с думите му на 1 март, когато той каза „Ще водим тотална икономическа и финансова война срещу Русия чрез санкции. Насочваме се към цялата руска икономика и руският народ също ще плати последствията", каза министърът. По-късно той коментира, че "твърденията му за икономическа война са неуместни".


През последните дни компании от различни държави обявиха плановете си временно да се откажат или да преустановят дейността си на руския пазар, заради санкциите, наложени срещу Москва заради Украйна.

Станете почитател на Класа