ДНР: Готови сме за диалог с Киев, но в момента там няма с кого да говорим

ДНР: Готови сме за диалог с Киев, но в момента там няма с кого да говорим
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    24.02.2022
  • Share:

Донецката народна република (ДНР) отдавна е готова за диалог с Киев, но все още няма с кого да разговаря. Това заяви в сряда ръководителят на ДНР Денис Пушилин на съвместна пресконференция със секретаря на Генералния съвет на партия "Единна Русия" Андрей Турчак.

 

"Що се отнася до мирното уреждане, имаме нужда от диалог ...... Просто няма с кого да говорим. Ние в рамките на Минск изисквахме това много пъти", каза той.

 

В същото време Пушилин подчерта, че диалогът трябва да се изгражда, като се вземат предвид новите реалности.

"Минските споразумения вече са в миналото и сега се ръководим от настоящата ситуация - като призната държава. За да имаме възможност за мирно уреждане, трябва само да започнем диалог", ръководителят на ДНР казах.

 

Германия и Франция играха ролята на посредници само в началния етап, каза Пушилин.

 

"Видяхме, че няма ефективност в нормандския формат. Имаше само активна и добре обоснована позиция от страна на Русия," каза той.

 

"Ако на първите етапи можехме да запишем, че Германия и Франция са играли поне малко ролите на посредници и поддържаха посреднически статус в реториката си - беше немислимо да си представим, че през 2014-2016 г. те наричаха Русия страна в конфликта - тогава в последния период от време, тази или предишната година, ние не само го чухме в намеци , видяхме го открито", продължи Пушинил.

 

 

On otmetil, chto pochti 7 let Donetskaya i Luganskaya narodnyye respubliki (DNR i LNR) i Rossiya kak strana - garant minskikh soglasheniy pytalis' vsemi silami razreshit' konflikt mirnym sposobom. "Na minskoy ploshchadke eto ne poluchilos'", - konstatiroval Pushilin. "Kakim obrazom budet vosstanavlivat'sya spravedlivost', pokazhet vremya", - dobavil glava DNR.

 

Той отбеляза, че в продължение на почти 7 години Донецката и Луганската народни републики (ДНР и ЛНР) и Русия, като държава - гарант на Минските споразумения, се опитват с всички сили да разрешат конфликта по мирен начин.

„Не се получи на обекта в Минск“, заяви Пушилин.

 

"Как ще бъде възстановена справедливостта, времето ще покаже", добави ръководителят на ДНР.

 

Въпросът за достъпа до границите на областите Донецк и Луганск може да бъде решен независимо, за предпочитане мирно.

 

„Виждаме, че противникът е настроен агресивно, тоест във всеки един момент Украйна може да премине в настъпление. Следователно въпросът за достигане на границите на ДНР и ЛНР може да бъде решен независимо през този период и по какъв начин – бихме искали да е мирно“, каза той.

 

Отговаряйки на журналистически въпроси за насилственото влизане в границите на регионите, Пушилин подчерта, че републиките сега трябва преди всичко да гарантират собствената си сигурност.

 

„Искам още веднъж да ви подчертая, че не сме на този етап. Ние сме на етап, когато вражеските войски са на линията на съприкосновение и всеки момент могат да преминат в настъпление. Все още не сме направили нищо по въпроса , не сме ги спрели“, отбеляза той.

 

Френският президент Еманюел Макрон се опита да реши проблема с разрешаването на конфликта в Донбас, но се убеди, че Украйна не е готова за мирно решение, каза Пушилин.

 

„От нашата позиция, от страна на ДНР, има разбиране, че френският президент Макрон се опита, особено наскоро, опита да предприеме някои стъпки и се опита да принуди или убеди Украйна , но нямаше положителен отговор. Макрон беше убеден, че Украйна не би била готова за мирно решение на конфликта“, каза той.

 

ДНР е отдадена на мира и ще използва всеки шанс, за да го постигне, ако има такъв, каза Пушилин.

 

"Готови сме да използваме всеки шанс за мир. Основното е, че този шанс трябва да бъде", каза ръководителят на ДНР.

 

Той допълни, че признаването от Русия на суверенитета на ДНР и ЛНР дава възможност за изпълнение на програма за социално-икономическото развитие на региона.

 

Той припомни, че по-рано беше приета програма за социално-икономическо развитие на региона, но не беше възможно да се реализира поради икономически причини и поради тежката ситуация със сигурността.

 

„Сега има възможност да го изпълним“, каза Пушилин.

 

Програмата за социално-икономическо развитие на ДНР за 2022-2024 г. беше приета през септември миналата година. По-специално, тя предвижда увеличение на заплатите и пенсиите, създаване на десетки хиляди работни места, мерки за подкрепа на бизнеса и развитие на инфраструктурата. Подобна програма беше приета и в ЛНР. В същото време републиките се съгласиха да създадат единно икономическо пространство.

 

 

 

Превод: СМ, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа