Песков: Народните републики в Донбас поискаха от Путин помощ срещу агресия на Украйна

Песков: Народните републики в Донбас поискаха от Путин помощ срещу агресия на Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    24.02.2022
  • Share:

 

Целта официално е да се избегнат "жертви сред цивилното население" и предотвратяване на хуманитарна катастрофа в "Донецка народна република" (ДНР) и "Луганска народна република" (ЛНР), които Путин обяви за независими държави

 

 

Ръководителите на самопровъзгласените "народни републики" в Източна Украйна са се обърнали с помощ към руския президент Владимир Путин срещу "агресия" от страна на Киев.

 

Това обяви прессекретарят на Путин Дмитрий Песков, цитиран от РИА "Новости".

 

ТАСС публикува и копия на документите, на които се вижда дата 22 февруари (вчера).

 

Целта официално е да се избегнат "жертви сред цивилното население" и предотвратяване на хуманитарна катастрофа в "Донецка народна република" (ДНР) и "Луганска народна република" (ЛНР), които Путин обяви за независими държави в понеделник.

 

Денис Пушилин и Леонид Пасечник, ръководителите на ДНР и ЛНР, са изпратили обръщения на Путин, в които се говори за граждани на "републиките", напускащи домовете си заради сегашната ситуация, за разрушаване на инфраструктура от страна на Киев (окоето властите в Украйна отричат). Киев освен това продължавал да увеличава военното си присъствие.

 

Все още не е известно как реагира Кремъл на искането, нито дали конкретният отговор би включвал военна помощ от Русия и така - посегателство върху международно признатата територия на УКрайна.

 

Информацията обаче се появява след твърдения на представители на САЩ в американски и европейски медии, че Русия е готова за инвазия в Украйна - както от изток (където са "републиките"), така и от север (границата с Беларус) в следващите 48 часа. Американското разузнаване настоява от седмици, че Москва ще изфабрикува повод, който да ѝ даде възможност за намеса.

Каква помощ могат да получат ДНР и ЛНР

Пушилин и Пасечник се позовават на чл. 3 и 4 от договорите за приятелство, сътрудничество и взаимопомощ между Русия и "републиките", които Путин сключи с тях минути след официалното признаване.

Според двата цитирани члена:

 

Чл. 3 - тясно взаимодействие на страните за взаимна защита, както и консултации, ако една от тях вижда заплаха от нападение срещу нея; в хода на консултациите ще се определи точната помощ.

 

Чл. 4 - ще се приемат съвместно всички достъпни мерки за отстраняване на заплахи за мира, нарушаване на мира и противодействие на агресия срещу тях от "която и да била държава" или групи държави и ще си оказват необходимата помощ, "включително военна".

 
 
 

 

Станете почитател на Класа