Борис Джонсън обяви края на последните антиковидни ограничения в Англия

Борис Джонсън обяви края на последните антиковидни ограничения в Англия
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    23.02.2022
  • Share:

Британският премиер Борис Джонсън обяви пред депутатите в Камарата на общините, че последните ограничения срещу коронавируса в Англия ще бъдат премахнати от 24 февруари, отбелязвайки " края на две от най-тъмните и сенчести години от историята на Обединеното кралство", предаде АП.


Планът „да живеем с covid, като го третираме като други заразни болести като грипа", ще се прилага само за Англия, където живеят 56 милиона от 67 милиона души в Обединеното кралство.


Джонсън потвърди, че "страната преминава от правителствени ограничения към лична отговорност". Вече няма да е задължително да се изолира в случай на положителна проба за covid-19, в допълнение към факта, че програмата за проследяване на контактите на заразени хора ще да бъдат премахнати, както и се прекратява икономическата подкрепа за отпуск по болест в случай на коронавирусна инфекция.


Той добави, че от 1 април PCR тестовете ще се предлагат безплатно само за възрастни хора и имуносупресирани. Що се отнася до бързите тестове за откриване на covid-19, те вече няма да са безплатни за населението като цяло, а ще могат да бъдат закупени.


Премиерът обаче подчерта, че пандемията не е приключила, така че не може да бъде обявена победа над covid, защото този вирус няма да изчезне, като добави, че „усилията от последните две години най-накрая ни позволиха да се защитим, докато ние напълно възстановяваме нашите свободи."


Джонсън настоя правителството да поддържа системата за ваксинация и антивирусно лечение, като подчерта, че четвърта доза от ваксината ще бъде предложена на тези над 75 години, както и на тези над 12 години с намален имунитет. Той също така заяви, че ще запази системата за наблюдение, която включва проучване на Службата за национална статистика (ONS), с цел проследяване на разпространението на вируса и новите му варианти.

Станете почитател на Класа