Букеле обещава гражданство на тези, които инвестират в Салвадор

Букеле обещава гражданство на тези, които инвестират в Салвадор
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    22.02.2022
  • Сподели:

Президентът на Ел Салвадор, Найиб Букеле, обяви в акаунта си в Twitter поредица от реформи за подобряване на икономиката, сред които се откроява обещанието за предоставяне на гражданство на тези, които инвестират в страната.


„Изпращам 52 правни реформи на Конгреса, за намаляване и премахване на бюрокрацията, създаване на данъчни стимули, гражданство в замяна на инвестиции, нови закони за ценни книжа, договори за стабилност и други. Планът е прост: докато светът изпада в тирания, ние ще създадем убежище за свободата", написа президентът на английски, без да предлага повече подробности.


След съобщението потребителите побързаха да коментират инициативите на Букеле. Докато някои го упрекват, че не е написал съобщението си на испански, а други проявиха интерес към офертата.


„Време е да си съберем багажа, един от малкото разумни и откровени лидери, който наистина иска да помогне на хората", отбеляза един интернавт. „Много искам да дойда тази година, никога не съм кандидатствал за друг паспорт, но ако е възможно, бих искал да стана гражданин", последва го друг.
Други реагираха хумористично, поставяйки под въпрос способността на страната да привлича чуждестранни инвеститори. „Ел Салвадор и инвеститорите..." написа интернет потребител до видео, в което мъжка птица безуспешно се опитва да впечатли женска за чифтосване.


Коментарите на онези, които одобряват решението, взето от Букеле през септември 2021 г., да направи Ел Салвадор първата нация, приела биткойна като законно платежно средство, също се разпространяват. „Ние сме малка страна, която учи големите, че е време да се променят", туитира една жена.


Съобщението за реформите идва дни след понижаването от агенция Fitch на кредитния рейтинг на Ел Салвадор, посочило сред причините за спада легализирането на основната криптовалута, както и натрупаната власт в ръцете на Букеле.


„Отслабването на институциите и концентрацията на власт в президентството увеличиха непредсказуемостта на политиките, а приемането на биткойн като законно платежно средство добави несигурност относно шансовете за програмата на Международния валутен фонд, която отключва финансиране за 2022-2023 г.", гласи изявлението на агенцията, публикувано на 9 февруари.

Станете почитател на Класа