Talouselämä: Русия започна да възстановява СССР

Talouselämä: Русия започна да възстановява СССР
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    21.02.2022
  • Сподели:

В близките години Русия може да поиска от Финландия да поднови Договора за приятелство, сътрудничество и взаимопомощ, заяви финландският историк Юка Сепинен в интервю за Talouselämä. Според него Москва е преминала към „етап на изпълнение” на целите си за възстановяване на СССР.

 

Talouselämä: Русия започна да възстановява СССР

 

 

Историкът и бивш дипломат Юка Сепинен счита, че Русия е преминала към „етап на изпълнение“ на целите си за възстановяване на СССР.

 

В своя блог Сепинен казва, че разпадането на СССР се възприема в Русия като „геополитическа катастрофа“.

 

„Сега Путин уверен ли е в победата си над Украйна в случай на атака?“ — пита Сепинен.

 

Както показа Афганистан, не може да има пълна сигурност за победа, счита Сепинен.

 

Войната, според историка, е възможна, тъй като западните страни не могат да се съгласят с исканията на руския президент Владимир Путин за възобновяване на разделението на сфери на влияние. Според Сепинен финландският президент Саули Нийнистьо се е «разграничил достойно» от позицията на Финландия от времето на Договора за приятелство, сътрудничество и взаимопомощ.

 

Сепинен счита, че през следващите години Финландия може да очаква искането на Русия „да поднови нещо подобно на Договора за приятелство, сътрудничество и взаимопомощ“.

 

«Искането за подновяване на договора вече е на върха на езика. От него трябва да се откажем», пише Сепинен.

 

СССР сключва Договора за приятелство, сътрудничество и взаимопомощ със страните от Организацията на Варшавския договор и с Финландия след Втората световна война.

 

В Договора Финландия се задължава да защитава своята територия в случай на военна заплаха, насочена през Финландия към СССР.

 

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа