Папа Франциск: „Човечеството и в третото хилядолетие остава шампион на войната“

Папа Франциск: „Човечеството и в третото хилядолетие остава шампион на войната“
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    20.02.2022
  • Сподели:

„През третото хилядолетие човечеството продължава да бъде шампион във войната, въпреки не чуваните призиви на хора с добра воля за мир", оплака папа Франциск по време на събитие във Ватикана.


„Изглежда, че най-голямата награда за мир трябва да се даде на войните. Това е противоречие. Ние сме привързани към войните и това е трагично. Човечеството се гордее с напредването на науката, на мисълта, гордее се с много красиви неща, но отстъпва в създаването мир. То е шампион във воденето на война и това е срам за всички. Трябва да се молим и да молим за прошка за това отношение", каза върховният понтифик.


„Молбите на папа Бенедикт XV не бяха чути по време на Първата световна война, нито тези на Йоан Павел II за избягване на конфликта в Ирак, който отне живота на невинни. Надявахме се, че няма да има нужда да повтаряме подобни думи през третото хилядолетие, но човечеството все още изглежда опипва в тъмното", добави той.


„Свидетели сме на кланета и конфликти в Близкия изток, Сирия и Ирак, както и в етиопския регион Тигрей. И заплашителни ветрове все още духат в степите на Източна Европа, запалвайки фитилите и огньовете на оръжията, оставяйки студени сърцата на бедните и невинните: те не се броят", разкритикува папата.

Станете почитател на Класа