Сноудън: Алармата на Белия дом относно руската инвазия в Украйна отклонява вниманието от друг фронт на ЦРУ

Сноудън: Алармата на Белия дом относно руската инвазия в Украйна отклонява вниманието от друг фронт на ЦРУ
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    18.02.2022
  • Share:

Едуард Сноудън, бившият агент на Агенцията за национална сигурност (NSA) и ЦРУ, който разкри през 2013 г. съществуването на масивни програми за електронен шпионаж в САЩ, заяви, че лавината от фалшиви новини относно инвазия на Русия в Украйна, с точните дати и време на офанзивата, е част от плана на Белия дом да отклони вниманието от друг проблем, който пряко засяга разузнавателните служби.


„Сега, когато обещаното нахлуване не успя да се осъществи, може би бихме могли да хвърлим още един поглед върху историята, която се развиваше, когато Белият дом внезапно беше завладян от мистериозно и необяснимо желание да промени цикъла на новините", написа Сноудън в своя Twitter акаунт, заедно с линк към статия от The Washington Post.


Материалът разкрива, че ЦРУ, в рамките на операциите на външното си разузнаване, участва в събирането на данни от американски граждани, без да има разрешение от Конгреса на страната. Това внушава частично разсекретено писмо от сенаторите Рон Уайдън и Мартин Хайнрих, членове на сенатската комисия по разузнаването.


По-специално, в писмото от 13 април 2021 г. до директора на националното разузнаване Аврил Хейнс и директора на ЦРУ Уилям Бърнс, конгресмените твърдят, че посочената агенция е управлявала програма за събиране на секретни данни за външното разузнаване, която включва и информация за граждани на САЩ.


Уайдън и Хайнрих подчертаха в съобщението си, че „програмата работи напълно извън правната рамка, която Конгресът и обществеността смятат, че управляват такова събиране на данни". С оглед на това законодателите настояват за по-голяма прозрачност в това отношение, включително по отношение на вида на събираната информация.


След като писмото беше разкрито, ЦРУ увери, че „в хода на всяко юридическо събиране агенцията може да получи случайно информация за американци, които са в контакт с чужди граждани. В същото време организацията съхранява данни за собствените си граждани в съответствие с процедурите, одобрени от главния прокурор, които ограничават способността на ЦРУ да събира, запазва, използва и разпространява информация".


Освен това агенцията публикува серия от препоръки относно програмата, изготвени от вътрешен панел за наблюдение.


Уайдън и Хайнрих се застъпват за по-голяма прозрачност от американските разузнавателни агенции от години. През 2013 г. Уайдън попита тогавашния директор на Националното разузнаване Джеймс Клапър „дали НСА събира някакъв вид данни за милиони или стотици милиони американци". Първо отговор на Клапър беше отрицателен, но по-късно той добави: „Не съзнателно".


Същата година Сноудън разкри, че НСА има достъп до огромни обеми данни от интернет доставчици и милиони записи на разговори от американски телекомуникационни компании. Той също така разкри широкомащабен шпионаж на своите граждани от САЩ и Обединеното кралство. Сноудън заяви, че специалните служби от тези страни незаконно подслушват и лидерите на други държави.

Станете почитател на Класа