Американски генерал: Китай може да се възползува от напрежението около Украйна

Американски генерал: Китай може да се възползува от напрежението около Украйна
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    18.02.2022
  • Share:

Кенет С. Уилсбах, генерал от американските военновъздушни сили, каза в сряда, че Китай може да използва напрежението около Украйна за свои собствени цели, с оглед да предприеме действия в региона Индо-Индонезия на Тихия океан, съобщава The Straits Times.


На пресконференция след авиошоу в Сингапур американският генерал се позова на предполагаемото струпване на руски войски близо до украинските граници и заяви, че „Пекин се съгласува с Москва в това отношение. Това ни кара да се тревожим за това какво Китай може да обмисли да направи в бъдеще, което може да бъде много подобно на това, което се случва с Русия и Украйна", каза Уилсбах.


„Може да се окаже, че те просто подготвят почвата, защото може да искат да го направят в някакъв момент в бъдещето. Не бих се изненадал, ако опитат нещо провокативно, за да видят как ще реагира международната общност", каза той.


Той обаче се въздържа от спекулации за възможните действия на Китай и се ограничи, че „Пекин вероятно обмисля серия от опции".


Изявленията на Уилсбах идват няколко дни след като администрацията на президента на САЩ Джо Байдън пусна първия си план за „оформяне на стратегическа среда срещу Китай в Индо-Тихоокеанския регион, чрез изграждане на благоприятен баланс за спиране на Пекин в опита му да се превърне в най-влиятелната сила в света".


От своя страна, от Китай многократно отхвърлят като неверни обвиненията на САЩ за предполагаемата им „агресивна" политика в региона и изтъкват: „Позицията на Вашингтон показва дълбоко вкоренен манталитет от Студената война и идеологически предразсъдъци на Съединените щати. Информационният тероризъм на Вашингтон е засегнал сериозно икономиката, стабилността в обществото и живота на хората в Украйна" .

Станете почитател на Класа