Си иска армия от адвокати

Си иска армия от адвокати
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    18.02.2022
  • Share:

Китайският президент Си Дзинпин призова за култивиране на юридически таланти, които да участват в международна борба и да се противопоставят на санкциите, заявявайки, че са необходими по-добри адвокати и по-строго законодателство в областта на външните работи.


В главното теоретично списание на комунистическата партия Си изложи визията си за „социалистическа върховенство на закона с китайски характеристики", препоръчвайки реформи на вътрешната правна система на Китай, както и начини за използване на закона в международната борба.


„Трябва да следваме правилото за приоритизиране на най-спешните задачи, укрепване на законодателството, свързано с външните въпроси и по-нататъшно допълване на закони и разпоредби срещу санкции, намеса и юрисдикция с дълга ръка", каза той и призова за „изграждането на специализирани правни екипи."


Президентът подчерта, че „светът е навлязъл в бурен период, а международната конкуренция все повече се появява на ниво институции, правила и закони. Поради тази причина Пекин трябва да засили своите свързани с чуждестранните закони и разпоредби, да подобри ефективността на свързаното с чужбина правоприлагане и съдебни дела и решително да защити националния суверенитет".


САЩ, Обединеното кралство и Европейският съюз наложиха санкции на Китай заради предполагаеми злоупотреби с човешките права в Хонконг и срещу мюсюлманските малцинства в неговата провинция Синдзян – включително Закона за предотвратяване на принудителен труд във Вашингтон, закон, приет през декември, който забранява вноса от региона.


Пекин отвърна със собствени наказания, но а законодателно ниво бяха наложени малко контрамерки, като първият закон за борба с санкциите в страната беше приет наскоро миналото лято. Законът упълномощава властите да конфискуват активи на субекти, които спазват чуждестранните санкции срещу Китай, и да наказват лица, които отказват да сътрудничат с правителството, включително за целите и депортирането.

Станете почитател на Класа