В Китай прехвърлиха 1 терабайт данни на 1 километър за 1 секунда

В Китай прехвърлиха 1 терабайт данни на 1 километър за 1 секунда
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    18.02.2022
  • Share:

Нов рекорд в предаването на данни чрез 6G технология бе поставен от китайски изследователи, съобщи The South China Morning Post на 10 февруари.


Екипът, ръководен от професор Джанг Чао от университета Цинхуа (Пекин), съставен от специалисти от Шанхайския университет и мобилния оператор China Unicom, успя да предаде един терабайт данни на разстояние от един километър само за една секунда. Експериментът е проведен на безжична комуникационна линия, инсталирана в състезателен комплекс за Зимните олимпийски игри в Пекин.


Постижението е постигнато с използването на много високочестотни радиовълни, известни още като вихрови милиметрови вълни. Съществуващите днес мобилни телефони използват двуизмерни електромагнитни вълни, докато тези, използвани от специалистите, са триизмерни и имат форма, подобна на торнадо, обясняват от медиите.


Джанг обясни, че „вихровите вълни добавят ново измерение към безжичното предаване". Така експерименталната линия е в състояние да предава едновременно повече от 10 000 предавания на живо с висока разделителна способност.


"Най-вълнуващото нещо не е само скоростта. Става дума за въвеждане на ново физическо измерение, което може да породи цял нов свят с почти неограничени възможности. Установеният рекорд може да е началото на революция ", каза един изследовател, който говори пред медиите при условия на анонимност.

Станете почитател на Класа