Телескопът Джеймс Уеб достигна местоназначението си на 1,5 милиона километра от Земята

Телескопът Джеймс Уеб достигна местоназначението си на 1,5 милиона километра от Земята
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    26.01.2022
  • Сподели:

Космическият телескоп Джеймс Уеб пристигна в понеделник на крайната си дестинация, точка 2 на Лагранж Слънце-Земя (L2), съобщава НАСА. Последната маневра бе резултат от задействането на тласкачите му за около пет минути, което добави към скоростта на устройството само 1,6 метра в секунда.


Сега инженерите на НАСА трябва да подравнят оптиката му, процес, който ще отнеме следващите три месеца. След този етап телескопът ще започне да наблюдава далечни галактики с безпрецедентна прецизност.


„Уеб, добре дошъл у дома! Поздравления на екипа за цялата им упорита работа да гарантират безопасното пристигане на Уеб в L2 днес. Ние сме една крачка по-близо до отключването на мистериите на Вселената. И нямам търпение да видя първите нови забележителности от вселената на Уеб това лято!", каза администраторът на НАСА Бил Нелсън.


Точката на Лагранж позволява на малък обект да бъде неподвижен на определено разстояние както от Земята, така и от Слънцето. Общо всяка система от два големи небесни обекта има пет точки с този резултат. Позиционирането на телескопа в точка L2, на 1,5 милиона километра зад Земята, позволява той да бъде защитен от прекомерна топлина от Слънцето и да се увеличи капацитетът на сензорите му.


Космическият телескоп Джеймс Уеб беше изстрелян на 25 декември от ракета Ariane 5. Това е проект, ръководен от НАСА, с участието на Европейската космическа агенция (ESA) и Канадската космическа агенция (CSA).


Устройството, считано за най-мощното и скъпо в историята, ще позволи на астрономите да видят космоса с нови „очи" и да имат достъп до недостъпните досега кътчета на Вселената. Освен това Уеб е сто пъти по-мощен от своя предшественик Хъбъл, който е на път да навърши 32 години в орбита

Станете почитател на Класа