Столтенберг: НАТО няма да изпраща войски в Украйна

Столтенберг: НАТО няма да изпраща войски в Украйна
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    26.01.2022
  • Сподели:

 

От Белия дом също заявиха, че президентът Джо Байдън няма намерение или желание да изпраща американски войски в Украйна.

 

 

НАТО няма да разположи бойни войски на алинаса в Украйна, но трябва да е ясно, относно нашата готовност, нашият ангажимент да защитаваме всички членове, особено в източната част на алианса, коментира генералният секретар Йенс Столтенберг пред CNN.

Така той обясни защо алиансът е увеличил присъствието си в източния фланг на алианса, в Черноморския и Балтийския регион.

НАТО ще изпрати писмено предложение до Кремъл по-късно тази седмица да се "опита да намери път" на фона на нарастващото напрежение около натрупването на руски войски на границата с Украйна. "Ние ще подчертаем, че сме готови да седнем... и да обсъдим контрола върху въоръженията, разоръжаването, прозрачността на военните дейности, механизмите за намаляване на риска и други въпроси, които са от значение за европейската сигурност. И също така да седнем и да изслушаме руските опасения", каза Столтенберг.

 

https://epicenter.bg/images/news/12022/thumbs/main_1643143199.jpg

 

Ръководителят на НАТО каза миналата седмица, че западният военен алианс скоро ще изпрати своите писмени предложения до Русия, в отговор на исканията на Москва за сигурност и ще предложи сериозни преговори за контрол на въоръженията и мерки за прозрачност по отношение на военните дейности и разполагането на ракети.

Коментарите на Столтенберг дойдоха ден след като НАТО обяви, че някои страни членки поставят сили в готовност и изпращат допълнителни кораби и бойни самолети в Източна Европа. Тези ходове сигнализираха за нарастващи страхове от възможна руска инвазия в Украйна, след месеци на военни маневри на Москва, които предизвикаха серия от ескалации с НАТО.

Говорейки от Брюксел, Столтенберг каза, че "все още има дипломатически изход" от кризата Русия-Украйна, "но това изисква Русия да деескалира и да е готова да се ангажира добросъвестно в политическите преговори с НАТО и съюзниците от НАТО".

Русия е разположила десетки хиляди войници близо до границата си с Украйна от миналата година и изпраща сили в съседна Беларус за съвместни учения следващия месец, за които украинските власти се опасяват, че биха могли да послужат като "театър за операции", от който да започнат атака.

Кремъл многократно отрича, че планира да атакува Украйна, но твърди, че подкрепата на НАТО за страната представлява нарастваща заплаха на западния фланг на Русия.

В изявление в понеделник НАТО каза, че държавите-членки са обявили редица разполагания в Източна Европа през последните дни.

Те включват Дания, която изпраща фрегата в Балтийско море и четири бойни самолета F-16 в Литва; Холандия изпраща два изтребителя F-35 в България; Франция изразява готовността си да изпрати войски в Румъния и САЩ обмислят увеличаване на военното си присъствие на източния фланг.

В изявлението няма предположение, че войските ще бъдат използвани за подпомагане на Украйна, която не е член на НАТО.

Столтенберг добави, че НАТО преценява дали да увеличи допълнително позицията си с "засилено предно присъствие или бойни групи, също в югоизточната част на алианса".

"Силното възпиране е най-добрият начин да се предотврати всяка атака срещу който и да е съюзник от НАТО и най-добрият начин за предотвратяване на конфликт", добави той.

Преговорите на високо равнище между Запада и Русия приключиха по-рано този месец без никакви пробиви, оставяйки под съмнение перспективите за деескалация и бъдеща дипломация.

САЩ и съюзниците от НАТО се надяваха, че преговорите могат да подтикнат Русия да върви по пътя на "деескалация и дипломация", но руските официални лица бяха разгневени от отказа на САЩ и НАТО да задоволят спорен списък от искания за сигурност.

Исканията включват забрана на Украйна да влезе в НАТО и алиансът да отмени разширяването си в Източна Европа. САЩ и съюзниците от НАТО многократно са казвали, че с подобни предложения от Москва не могат да се започнат преговори.

Президентът на Съединените щати Джо Байдън не възнамерява да изпраща американски войски в Украйна извън войските на Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО), заяви прессекретарят на Белия дом Джен Псаки във вторник.

"Няма намерение, интерес или желание от страна на президента да изпрати войски в Украйна. НАТО е форум за подкрепа на нашите партньори и страните от източния фланг".

 

 

 

Станете почитател на Класа