Руски посланик: Венецуела е готова да предостави военна помощ на Москва в борбата срещу САЩ

Руски посланик: Венецуела е готова да предостави военна помощ на Москва в борбата срещу САЩ

Боливарианската република Венецуела може и е готова да окаже военно-техническа помощ на Русия в борбата срещу САЩ в случай на влошаване на отношенията между Москва и Вашингтон. Това сподели руският посланик в Каракас Сергей Мелик-Багдасаров по време на предаването в YouTube канала «Соловьов Live».

 

Руски посланик: Венецуела е готова да предостави военна помощ на Москва в борбата срещу САЩ

 

Той отбеляза, че гореспоменатата южноамериканска страна, в случай на засилен натиск на САЩ върху Руската федерация и изостряне на руско-американските отношения, ще засили военното сътрудничество с Москва, като използва пристанищна и друга инфраструктура на своя територия. Той уточни, че в момента руски военни специалисти повишават отбранителната способност на Венецуела (те се занимават с ремонта и поддръжката на военната техника).

Мелик-Багдасаров подчерта, отговаряйки на въпроси, че венецуелският народ иска да бъде суверенен, а не да живее според инструкциите на САЩ или други страни. Самите венецуелци искат да избират с кого да бъдат приятели и как да живеят.

 

Посланикът уточни, че американците искат да виждат в Западното полукълбо само държави, които са им подчинени. Следователно те разглеждат всяка независима държава като предизвикателство и опасност за себе си.

 

Що се отнася до слуховете на Запад за съществуващите две военни бази на Руската федерация във Венецуела, достатъчно е само да погледнем в конституцията на тази южноамериканска държава. В нея изрично е посочено, че на територията на Венецуела не може да има военни бази на чужди държави. В същото време на територията на съседна Колумбия се намират 7 военни бази на САЩ.

 

 

 

 

«От първите минути на истерията, която се случи след думите на заместник-министъра на външните работи Сергей Рябков (за вероятността от разполагане на руска военна инфраструктура във Венецуела или Куба) на Запад, в Америка ми се обадиха венецуелски политици и членове на Министерския съвет, срещнах се с тях и те споделиха за тяхната категорична и като цяло непоколебима подкрепа, тъй като те вече са преминали през всичко това и го преминават заедно с нас», добави той.

 

Мелик-Багдасаров припомни, че споразумението за МТС между Москва и Каракас съществува от 2001 г. Той посочи, че отношенията между Венецуела и Русия ще продължат да се развиват.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа