Песков: „Настояваме за директен отговор от САЩ на предложенията за сигурност“

Песков: „Настояваме за директен отговор от САЩ на предложенията за сигурност“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    17.01.2022
  • Share:

Сегашното напрежение на руско-украинската граница е прекомерно, поради което Москва настоява за конкретен отговор от Вашингтон на предложенията му за гаранции за сигурност, каза в събота говорителят на руския президент Дмитрий Песков.


"Имаме твърде много напрежение на границата. Имаме твърде много напрежение в тази част на Европа", заяви той в интервю за CNN, като посочи, „Тази ситуация води до повече проблеми, което е изключително опасно за целия континент. Ето защо ние настояваме да получим директен отговор на нашите опасения, много конкретен отговор на нашите много ясни предложения", подчерта Песков и добави, че „това е единственият начин да се разведри настоящата ситуация".


Освен това Песков коментира неотдавнашните съобщения, разпространявани от западни медии, които приписват на Русия подготовката на предполагаема провокация в съседната страна. Той увери, че Москва не извършва подобни действия срещу Киев и добави, че властите на САЩ не са предоставили доказателства за своите обвинения.


"Чухме изявление от г-н Съливан, който обеща да публикува доказателствата за тези обвинения до 24 часа, ако не се лъжа. Все още чакаме тези доказателства", уточни говорителят, позовавайки се на изявленията на съветника по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан, който в четвъртък каза, че "Русия полага основите, за да има възможността да изфабрикува претекст за инвазия в Украйна".


Песков посочи „Живеем в свят на обвинения и фалшиви новини, свят на лъжи и докато не се докаже с нещо видимо или очевидно, Москва ще продължи да вярва, че това е фалшива новина и фалшиви обвинения".


Той също така подчерта, че Русия "няма нищо общо с кибератаките" срещу различни уебсайтове на правителството на съседната нация. Това бе в отговор на факта, че в петък Олег Николенко, говорител на Министерството на външните работи на Украйна, съобщи за "масирана атака от хакери" и добави, че уебсайтовете на Министерството на външните работи и други правителствени агенции "временно не работят ". Министерството на културата и информационната политика на Украйна заяви, че „според проучване на Центъра за стратегически комуникации и информационна сигурност, първите заключения сочат, че атаката е извършена от Русия".


"Видяхме тези съобщения. Нямаме нищо общо с това. Русия няма нищо общо с тези кибератаки", каза Песков. "Чухме обвинения срещу Русия, че Русия стои зад това. Но не са предоставени доказателства. Свикнали сме украинската страна да обвинява Русия за всичко, включително за лошото време в страната им", подчерта той.


Тристранен план за срещи беше договорен през декември от президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Джо Байдън. Руската позиция по въпросите на сигурността беше представена на 17 декември, когато Москва публикува две предложения за споразумения, които иска да постигне със САЩ и НАТО. Неговите ключови точки са взаимните гаранции за сигурност в Европа, както и неразширяването на алианса на изток, неприемането на нови членове или неразгръщането на атакуващи сили близо до руските граници.


На 10 януари в Женева (Швейцария) се проведоха преговори на руската и американската делегации, които продължиха осем часа. На 12 януари в белгийската столица Брюксел се проведе заседанието на Съвета Русия-НАТО, а на следващия ден, на 13 януари, се проведе последният кръг от преговори във Виена (Австрия) в рамките на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Станете почитател на Класа