Япония ще помогне на Бил Гейтс в изграждането на експериментален ядрен реактор

Япония ще помогне на Бил Гейтс в изграждането на експериментален ядрен реактор
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    03.01.2022
  • Сподели:

Съобщава се, че две японски индустриални компании планират да си сътрудничат с рисковата компания на Бил Гейтс, за да осигурят техническа поддръжка за високотехнологичен ядрен реактор, който ще бъде построен в американския щат Уайоминг.


Очаква се страните да подпишат споразумение през януари от Японската агенция за атомна енергия (JAEA) и Mitsubishi Heavy Industries и да предоставят индустриална помощ и данни от собствените модерни реактори на Япония, съобщи японският всекидневник Yomiuri в събота.


TerraPower, предприятие за ядрена енергия, създадено от Гейтс, планира да отвори своя завод за натрий в Уайоминг още през 2028 г., като властите на САЩ ще осигурят финансиране за покриване на половината от проекта, оценен на 4 милиарда долара.


Строителството на бърз реактор с мощност 345 000 киловата, използващ натрий като охлаждаща течност, ще започне през 2024 г.


Първоначално рисковата фирма на Гейтс планираше да работи с държавната China National Nuclear, но ограниченията върху ядрените сделки с Пекин, въведени от бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, принудиха компанията да се откаже от плана. САЩ имат дълга история на съперничество с Китай и Русия, които също обмислят планове за изграждане и износ на модерни реактори.


JAEA, която има огромен опит в експлоатацията на бързи реактори с натриево охлаждане, като прототипа на бързия реактор Monju в префектура Фукуи и експерименталния бърз реактор Joyo в префектура Ибараки, ще предоставя оперативни данни и проекти на TerraPower.


Япония има горчив опит с извеждането от експлоатация на своя прототип на усъвършенстван реактор Monju през 2016 г., проект, който струваше 8,5 милиарда долара, но даде малко резултати и години на спорове. Съоръжението в Монджу преживя инциденти, регулаторни нарушения и прикривания от самото си зараждане. Реакторът беше спрян след ядрената катастрофа във Фукушима през 2011 г.

Станете почитател на Класа