AC: САЩ «бият барабаните на войната»

AC: САЩ «бият барабаните на войната»
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    30.12.2021
  • Сподели:

Джо Байдън на думи се опитва да разсее опасенията, че Съединените щати и техните съюзници бързо се приближават към война с Русия, но войнствените изявления на членове на собствения му екип и на ръководството на НАТО предполагат друго, пише журналистът Брадли Девлин за The American Conservative. Според него „биенето на барабаните на войната“ помага на алианса да изгради своята мощ и да раздуе заплахата от Русия.

 

AC: САЩ "бият барабаните на войната", опитвайки се да раздухат руската заплаха

 

 

Джо Байдън непрекъснато се опитва да разсее страховете, че Съединените щати и техните съюзници от НАТО бързо се приближават към война с Русия, ако предприеме допълнителни действия срещу Украйна. Въпреки това, според американския консервативен колумнист Брадли Девлин, уверенията на американския президент редовно се опровергават от членове на собствената му администрация в Държавния департамент, да не говорим за представителите на военните лидери на САЩ и НАТО, които „продължават да изразяват безразсъдно войнствените си външнополитически възгледи на глас“.

 

AC: САЩ "бият барабаните на войната", опитвайки се да раздухат руската заплаха

 

 

Според автора на материала, според съобщение, публикувано наскоро в германския вестник Der Spiegel, върховният главнокомандващ на съюзническите сили на НАТО в Европа Тод Уолтърс е предложил да се разположат допълнителни войски на НАТО в България и Румъния. И въпреки че в статията не е даден цитат от изявлението на Уолтърс, изданието заяви, че разполага с информация, че на среща с представители на военното ръководство на страните-членки и съюзническите държави Уолтърс се е застъпил за засилване на присъствието на алианса на източния фланг на НАТО.

 

Ръководството на алианса отказа да коментира статията, но генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че алиансът „постоянно ще оценява необходимостта от допълнително коригиране на нашата позиция, нашето присъствие, включително в югоизточната част на региона, тъй като трябва да сме сигурни, че винаги можем да защитим съюзниците от всяка заплаха.»

 

След срещата на върха на НАТО във Варшава през 2016 г. алиансът реши да увеличи присъствието си в Естония, Латвия, Литва и Полша. Сега, пише Делвин, когато алиансът не е в състояние да се разшири значително на изток в Европа, с изключение на предлагането на пълноправно членство на Украйна, той е фокусиран върху увеличаване на вече установеното си присъствие близо до границите на Русия. НАТО вече провежда операции в Румъния като част от мисията Tailored Forward Presence.


Бригада на многонационалните сухопътни сили е разположена в румънския град Крайова.

В българската столица София алиансът е разположил малък щаб за интеграционни звена в НАТО, който се използва за обучение на войски и служи като база за бързо разгръщане на войски.

 

„Биенето на барабаните на войната“ помага на НАТО да изгради своята мощ и да гарантира, че САЩ ще продължат да хвърлят милиарди долари в нарастващата тълпа от онези, които не могат да гарантират собствената си сигурност, а непрекъснато надуват заплахата от Русия, като по този начин създават опасност от пълномащабна война“, заключава авторът на материала.

 


Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа