Байдън подписа рекорден военен бюджет, надвишаващ искането на армията

Байдън подписа рекорден военен бюджет, надвишаващ искането на армията
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    29.12.2021
  • Сподели:

Президентът на САЩ Джо Байдън подписа в понеделник Закона за разрешение за национална отбрана, който определя разходите за отбрана на Вашингтон за следващата фискална година.


Законът беше одобрен този декември от Сената с 89 гласа "за" и 10 "против", както и от Конгреса, където беше подкрепен от 363 депутати, с против само 70.


Бюджетът предвижда отпускане за отбранителни програми, както на Пентагона, така и на други ведомства - като ядрената програма, контролирана от Министерството на енергетиката - 768 милиарда долара. Тази сума надвишава предишните най-големи военни разходи, които бяха 740 милиарда, одобрени за 2021 г. по време на президентството на Доналд Тръмп. В действителност тя е дори по-висока от 752,9 милиарда, които Пентагонът поиска.


Законът предвижда увеличение с 2,7% на заплатите на войските, както и повече покупки на самолети и кораби от планираното от Министерството на отбраната. Включва и значителни разходи, свързани с Русия и Китай.


От една страна, се предвижда отпускането на 4 милиарда долара за Европейската инициатива за възпиране, предназначена да овладее предполагаемите заплахи от Русия в Европа, както и отпускането на 300 милиона за украинските военни и 150 милиона за военното сътрудничество в Балтика.


Що се отнася до противодействието на Китай, Инициативата за мирно възпиране ще получи 7,1 милиарда долара. Законът също така забранява на Пентагона да използва продукти, за които се твърди, че са произведени чрез принудителен труд в китайския регион Синдзян и потвърждава подкрепата на Конгреса за отбраната на Тайван.


„Законът предоставя жизненоважни ползи и подобрява достъпа до правосъдие за военнослужещите и техните семейства и включва критични органи в подкрепа на националната отбрана на нашата страна", каза Байдън в изявление по въпроса. Той обаче посочи, че в няколко аспекта не е доволен от текста.


По-специално президентът се оплака, че законът не му позволява да затвори центъра за задържане в Гуантанамо.


Сред критикуваните от Байдън клаузи е и задължението да се представят на депутатите на Конгреса доклади за военната техника, загубена от САЩ при изтеглянето им от Афганистан. „Те ще съдържат класифицирана информация, включително информация, която може да разкрие критични източници на разузнаване или военни оперативни планове", каза президентът, заявявайки, че Конституцията му дава достатъчно правомощия да „предотврати разкриването на такава чувствителна информация, за да изпълни своята отговорност за защита национална сигурност ".


Освен това Байдън се противопоставя на няколко други разпоредби на законодателството. В същото време той признава, че "не е отговорност само на президента да определя цялото съдържание на външната политика на нацията, но няма да третира клаузите в това отношение като ограничение на своите конституционни право на преценка да артикулират гледните точки на Съединените щати пред международни организации и чужди правителства."

Станете почитател на Класа