Китайската космическа станция е извършила "превантивен контрол за избягване на сблъсъци" с два спътника Starlink

Китайската космическа станция е извършила "превантивен контрол за избягване на сблъсъци" с два спътника Starlink
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    29.12.2021
  • Сподели:

Китай обяви, че неговата космическа станция е била принудена да предприеме мерки за контрол, за да избегне сблъсък със спътници от интернет мрежата Starlink на SpaceX.


Сателитите на компанията на Илон Мъск имаха на 1 юли и 21 октомври "две близки срещи" със станцията Tiangong, която започна да се строи през април с изстрелването на Tianhe, най-големият от трите й модула. Това декларира документ от Пекин, представен в началото на декември на Комисията на ООН за мирно използване на космическото пространство (COPUOS). „От съображения за сигурност китайската космическа станция въведе превантивен контрол, за да избегне сблъсъците", се добавя в текста.


Новината предизвика множество реакции в китайската социална мрежа Weibo, където един интернавт нарече сателитите Starlink „само парче космически боклук", докато друг ги описа като „оръжия за космическа война на САЩ", съобщава Reuters. „Рисковете от Starlink постепенно се виждат; цялата човешка раса ще плаща за неговите търговски дейности", добави трети потребител.


С близо 30 000 спътника и отломки, за които се смята, че орбитират около нашата планета, учените призоваха правителствата да споделят данни, за да намалят риска от катастрофални космически сблъсъци.


Според данните на CelesTrak в момента SpaceX контролира повече от 36% от всички активни спътници в орбита. Проектът Starlink има за цел да създаде обширна мрежа от малки спътници около Земята за предаване на високоскоростен интернет до цялата планета. В момента компанията разполага с повече от 1750 активни спътника, докато SpaceX е подала документи за създаване на съзвездие от 42 000 устройства.

Станете почитател на Класа