Неизвестен местен закон за развод забрани на австралиец да напуска Израел за 8000 години

Неизвестен местен закон за развод забрани на австралиец да напуска Израел за 8000 години
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    29.12.2021
  • Сподели:

На австралийски баща бе официално забранено да напуска Израел до 31 декември 9999 г. или докато не плати над 2 милиона долара издръжка за децата си, поради местен закон за развод, малко известен в международен план.


44-годишният Ноам Хуперт се премести в Израел през 2012 г., за да бъде по-близо до двете си малки деца, но след като беше изправен пред съда от бившата си съпруга, той стана обект на заповед срещу него за спиране на заминаването му поради неговия „бъдещ дълг " по отношение на двамата непълнолетни до навършване на 18 години.


„Общо през 2013 г. бяха приблизително 7,5 милиона шекела (2,4 милиона долара)", разкрива мъжът, на когото оттогава е забранено да напуска страната в продължение на 8000 години по каквато и да е причина, дори за отпуск или за работа. „От 2013 г. съм затворен в Израел", каза той пред портала news.com.au.


Според Хуперт той е „един от няколкото австралийски граждани, които са били преследвани от израелската правосъдна система само защото са били женени за израелски жени". Извеждайки историята си на бял свят, той се стреми да предупреди и да помогне на други австралийци, които може да пострадат от това буквално животозастрашаващо преживяване.


От своя страна Мариан Азизи, независима британска журналистка, която се опита да организира кампания за привличане на вниманието към този проблем, каза, че е "почти невъзможно да се определи точният брой мъже, засегнати от този закон, който може да бъде стотици" . „Не можах да получа броят им от никое чуждо посолство", каза тя.


Азизи, чийто съпруг също беше хванат в капан в Израел, след като посети децата им, отбелязва, че подобно законодателство привлича малко внимание в страната и е малко известно извън нейните граници. „По-късно научих, че мъжете са страдали в мълчание и срам", каза журналистката в книга, която написа за опита си с израелската съдебна система.


„След като баща получи заповедта, той може да бъде хвърлен в затвора до 21 дни, независимо дали е в състояние да плати или не, без разследване на финансите му. Очаква се мъжете да плащат 100% или дори повече от доходите си, за да платят за децата им. Една израелска жена може да постигне с лекота такава мярка да бъде наложена срещу бившия й съпруг ", каза Лука.

Станете почитател на Класа