Почти всички планети в Слънчевата система се подреждат в линия на Нова година

Почти всички планети в Слънчевата система се подреждат в линия на Нова година
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    29.12.2021
  • Сподели:

До 7 януари всички планети от Слънчевата система с изключение на Марс ще изглеждат подравнени в небето, съобщава Московският планетариум.


„Уран, Нептун, Юпитер, Сатурн и красивата Венера блестят като новогодишен венец, постепенно оставяйки хоризонта зад Слънцето. Недалеч от Венера са Меркурий и Плутон, които също участват в подравняването, но са скрити от ярките лъчи на Слънцето и не се наблюдават", посочва институцията.


Според изискванията най-добрите условия за разглеждане на подреждането са по-на юг, но то ще се вижда и на географската ширина на Москва. Що се отнася до Марс, той ще се вижда през всички тези дни, но сутрин.


Сред другите астрономически предвиждания, през следващите дни планетариумът подчертава квадрантния метеорен поток със скорост от един или два метеора в минута в своя пик, най-близкото приближаване на кометата C / 2021 A1 (Леонард), която се очаква на 3 януари, както и лунното затъмнение на Марс, което ще се състои на 4 януари и ще продължи 40 минути.


„Планетата ще бъде пред Слънцето, а в полунощ на този ден пълната Луна ще бъде разположена до Марс. И двете звезди ще блестят върху светещия Алдебаран и красивите зимни съзвездия: Телец, Орион, Канис. Майор", добавят астрономите.

Станете почитател на Класа