Киев подготвя граждански сили за съпротива и сам си копае гроба

Киев подготвя граждански сили за съпротива и сам си копае гроба
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    29.12.2021
  • Сподели:

Ню Йорк Таймс: Киев подготвя граждански сили за съпротива и сам си копае гроба

 

В Украйна взеха предвид грешките на американците в последните конфликти и подготвят цивилни за противопостава на „руските нашественици“, пише The New York Times. В случай на инвазия украинците трябва да станат партизани и подобно на „ислямистките бойни формирования в Алепо“ да се бият с врага. Някои експерти обаче считат, че подобен подход би застрашил самия Киев.

 

Източноевропейските страни са се поучили от американските войни през последните десетилетия. Те осъзнаха, че партизанската съпротива е ефективна. Украйна обучава доброволци и това се превръща във важен фактор в конфронтацията с Русия, отбелязва изданието.

 

The New York Times: Киев подготвя граждански сили за съпротива и сам си копае гроба

 

В борова гора недалеч от украинската столица бушува условна битка. Командирите дават заповеди на висок глас. Фигурите в камуфлаж се крият зад дърветата. Войник пада на земята и вика за помощ.

25-годишната Анастасия Билошицкая се втурва към гласа. Тя избягва линията на огъня, коленичи в калта и отваря чантата с лекарства.

 

„Ако човек е подготвен, той няма да се паникьосва“, казва Билошицкая.

 

Тя е един от хилядите украински доброволци, които са изразили желание да изучават военни науки чрез програми за обучение, разработени и прилагани от правителството съвместно с частни паравоенни компании. Тези програми са част от стратегическия план за отбрана на страната, който ще бъде изпълнен в случай на руска инвазия. Целта им е да формират гражданска съпротива, която да продължи да се бори в случай на поражение на украинската армия.

На този етап не е ясно дали руският президент Владимир Путин е взел решение за започване на нападението.

 

Но дори украинските генерали признават, че ако започне, редовната им армия ще има много малък шанс да спре пълномащабно нахлуване.

 

Следователно Украйна се е поучила от американските войни в Ирак и Афганистан, по време на които партизаните упорито се съпротивляваха на превъзхождащите ги сили на американския противник с огромна огнева мощ.

 

„Имаме силна армия, но не е достатъчно силна, за да се защитим срещу Русия“, казва Марта Юзкив, клиничен изследовател, който се записа за военно обучение този месец.

 

„Ако бъдем окупирани – а се надявам това да не се случи – ще се превърнем в национална съпротива.

 

Държавно финансираното гражданско обучение е в основата на военната стратегия в скандинавските страни и Швейцария от десетилетия. Тази концепция набира сила като военна доктрина на страните от Източна Европа.

На фона на руската заплаха Естония, Латвия и Литва са разработили програми, в които призовават част от цивилното население да се снабди с оръжие и да участва във военно обучение, за да се бие в партизанското движение след «окупацията».

 

Например, естонска организация, наречена «Лига за отбрана», провежда учения за доброволци в горите почти всеки уикенд. Те дори са научени как да правят самоделни взривни устройства, които се превърнаха в главоболие за американските военни в Ирак и Афганистан.

 

Гражданската защита не е нищо ново в Украйна. Доброволческите батальони станаха гръбнакът на националната армия, която се биеше на изток през 2014 г. Това беше първата година от войната срещу руските сепаратисти, когато украинските въоръжени сили бяха дезорганизирани.

 

Сега тази работа се извършва официално. В страната се формират сили за териториална отбрана, които са част от организационно-щабната структура на въоръжените сили на Украйна. Миналата година украинската армия започна да провежда военна подготовка през уикенда за цивилни доброволци от тези формирования.

 

Държавата организира и частично заплаща обучението на такива сили за териториална отбрана. В обучението участват и частни паравоенни групировки, например Украинският легион. Всички разноски в този случай се поемат от неговите членове. Този месец Легионът проведе тренировъчна програма в гора близо до Киев.

 

Няма начин да се победи мощната руска армия, Украйна във всеки случай не е в състояние да направи това.

Станете почитател на Класа