Чили: Новият президент Габриел Борич трябва да се справи с политико-икономически пъзел

Чили: Новият президент Габриел Борич трябва да се справи с политико-икономически пъзел
  • Публикация: 
  • Дата:  
    21.12.2021
  • Сподели:

За новия чилийски президент Габриел Борич отрезвяването след празненствата по случай победата се очертава като трудно заради икономиката, която ще преживее силно забавяне, и обещанията в социалната сфера, които трудно ще бъдат спазени, тъй като парламентът не е напълно спечелен за неговата кауза. Според анализатори, една от първите задачи на новоизбрания ляв президент, когото критиците му нарекоха „комунист“, ще бъде да успокои финансовите пазари за финансовата стабилност на една от най-богатите латиноамерикански държави.

 

Защото Габриел Борич спечели с проекта си за социална държава, мащабна промяна в страната, смятана за лаборатория на либерализма в Латинска Америка, превърнала се обаче в държавата с най-голямо неравенство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Той обеща голяма данъчна реформа, за да накара най-богатите да участват в програмата му за по-добър достъп до здравеопазване, образование и създаване на нова пенсионна система, която днес е изцяло частна.

 

Снощи, в първата си реч, той обеща „повече социални права, при запазване на данъчната отговорност“. Но неговите желания за радикални промени в неолибералния икономически модел на Чили ще се сблъскат с разделен парламент.

„В правителство като неговото, което обещава да бъде реформаторско, главното предизвикателство е да отговори на очакванията“. Обаче „това се очертава като деликатно с парламент, в който силите са разделени поравно, икономическа ситуация, която се влошава, и безпрецедентен държавен дълг“, каза за АФП Клаудия Хейс, политолог от Чилийския университет в Сантяго.

 

„Ще му бъде трудно да удовлетвори социалния дневен ред и същевременно да може да прокара реформаторски закони във данъчната област, пенсиите… защото парламентът няма да следва този дневен ред. И ще бъде много трудно да обясни това на гражданите“, прогнозира тя.

 

„Той не би могъл да реализира програмата си в цялост, ако не бъдат сключени широки споразумения“, предупреждава Мария Харакемада от Международния институт за демокрация и помощ при избори (IDEA).

 

Ако съотношението на силите в горната камара е точно по равно (по 25 сенатори от десницата и от левицата), „той ще трябва да види как се държат новите сили в камарата на депутатите“, избрани на парламентарните избори в края на ноември.

 

Бюджетна дисциплина „Да управлява ще бъде много, много трудно“, добавя Майкъл Шифтър от мозъчния тръст „Интерамерикан дайълоуг“ (Inter-American Dialogue), като също така смята, че новият президент „трябва да преговаря и да сключва споразумения и съюзи“.

 

Това обаче може да отвори фронт в собствения му лагер. „Мисля, че в партията му, в коалицията му, има много хора, които очакват бързо радикални промени и това ще бъде изключително сложно“, смята Шифтър. „Те може да се разочароват, така че Борич ще трябва да се изправи не само пред недоверието вдясно, а и пред разочарованието в собствената му база“.

 

От тази сутрин всички погледи ще се обърнат към цените на фондовата борса в Сантяго. Те се увеличиха с 9 процента, когато Хосе Антонио Каст спечели първия тур на изборите на 21 ноември.

 

„Без никакво съмнение, правителството ще се сблъска с трудности заради икономическата ситуация, която предвижда рязко забавяне през следващите години“, добавя Мария Харакемада.

 

След спад от 5,8 процента през 2020 г. заради ограничителните мерки, наложени от пандемията, Чили се възстанови и завърши 2021 г. с растеж от 11,5 на сто. Но предвижданията за 2022 г. са по-малко обнадеждаващи.

 

Голяма част от растежа беше подхранена от държавни субсидии (3 милиарда долара), за да бъде стимулирана опустошената от пандемията икономика, и от индивидуални тегления от частни пенсионни фондове (50 милиарда долара).

 

В условия на инфлация, се очаква през 2022 г. Централната банка да повиши допълнително основната си лихва, нараснала от 1,5 на сто на 4 на сто при две увеличения от октомври насам, за да достигне 6 процента, което е повече от два пъти над целевия диапазон.

 

Новият президент „ще трябва да се изправи пред сложен макроикономически сценарий, в който ще трябва да интегрира оттеглянето на мерките за бюджетно стимулиране“, заяви за АФП Хуан Ортис от икономическия факултет в университета „Диего Порталес“.

 

Освен това, Борич обеща да овладее държавния дефицит, който през юни м.г. достигна една трета от БВП. „Така че без бюджетна дисциплина, чилийската икономика ще преживее през 2022 г. по-трудни времена от очакваното“, предупреждава анализаторът Франсиско Кастанеда.

 

 

 

 

Станете почитател на Класа